Здорове харчування – запорука здоров’я

Їжа – одна з основ здоров’я людини, його працездатності, життєрадісності та довголіття. Але це досягається тільки при правильному харчуванні, при своєчасному постачанні організму всіма необхідними йому різноманітними речовинами в потрібній кількості і співвідношенні.

Для постійної творчої роботи організму, для обміну речовин потрібні не тільки багаті енергією хімічні сполуки, але і певний якісний склад цих з’єднань. Так, вже давно відомо, що, якщо в їжі не вистачає білків, організм людини буде виснажуватися і це в кінцевому підсумку призведе до його загибелі навіть при наявності рясного постачання цукром і жирами, які так багаті калоріями.

Велике значення має зовнішній вигляд страви. Важливо, щоб їжа містила велику кількість вітамінів, їжа повинна містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і воду. Потреба як у загальній кількості їжі, так і в окремих харчових речовинах залежить у дітей в першу чергу від віку, а у дорослих – від умов праці та умов життя. Щоб повніше задовольнити цю потребу організму, необхідно знати, яка кількість енергії витрачається на добу.

Для правильної організації харчування недостатньо, проте, визначити тільки калорійність їжі.

Потрібно знати також, які харчові речовини і в якій кількості можуть забезпечити цю калорійність, тобто визначити якісний склад їжі, так як їжа потрібна не тільки як джерело енергії, але і як той матеріал, з якого синтезуються речовини людського організму.

Важлива роль білків в харчуванні людини безперечна, проте організму необхідно не тільки забезпечення достатньою кількістю білків, але і правильне співвідношення їх з іншими речовинами, в першу чергу з вуглеводами, жирами, вітамінами. Джерелом вуглеводів в харчуванні служать головним чином продукти рослинного походження – хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди.

Не менш значущою складовою їжі є вітаміни. Нерідко їх називають додатковим фактором харчування. Вітаміни впливають на обмін речовин, який безперервно відбувається в організмі людини. Якщо разом з їжею ми не отримуємо будь-якого одного або декількох вітамінів, то в організмі виникають серйозні порушення, що отримали назву «авітаміноз». Якщо в організм тривалий час надходить недостатня кількість вітамінів, то виникають порушення іншого роду – гіповітаміноз.

Виходячи з усього вищесказаного, необхідно зробити висновок про те, що їжа повинна бути перш за все корисною, благотворно впливає на здоров’я людини, його фізичний і моральний стан.

У кухнях всіх народів світу є свої національні страви, що вражають вишуканістю і самобутністю. В даний час ми багато знаємо про кулінарію Німеччини, Франції, Фінляндії, Китаю, Японії та багатьох інших країн Європи і Азії. У меню сучасних ресторанів можна знайти перелік багатьох національних страв, які ми сприймаємо як давно звичні. Вони міцно зайняли своє місце на нашому обідньому столі, і, готуючи їх, ми забуваємо, що рецепти приготування бутербродів прийшли до нас з Німеччини. Сьогодні, готуючись до зустрічі рідних або близьких, ми найменше замислюємося над тим, страви якої національної кухні будуть представлені на нашому столі. Головне, щоб вони були смачними і корисними.

У кулінарному мистецтві є свої основні правила і прийоми. Так, сервіруючи стіл та продумуючи меню, ми дотримуємося давно встановленого порядку. Спочатку подаються закуски і салати, потім перші страви, після них другі, і заключним моментом є солодкі прохолодні напої і десерти.

Закуски є приємною і відмінною рисою будь-якого, як святкового, так і повсякденного столу, а красиве оформлення робить їх творами мистецтва. Саме для цих гострих, солоних закусочних страв рекомендується підбирати кращі гастрономічні продукти – ковбасу, шинку, сир, м’ясні і рибні копченості, готові соління й маринади. Ці продукти потрібно вміло вибрати, надати їм привабливого апетитного вигляду, заправити, гарнірувати, для того щоб обідній стіл був красивим і різноманітним. Багато різноманітних рецептів можна знайти на сайті кулінарного блогу TandiCOOK. Продукти, з яких приготовлено страву, повинні поєднуватися між собою. З численних та різноманітних рецептів, які пропонуються на цьому сайті, можна вибрати страву на будь-який смак.

В меню як святкового, так і повсякденного обіду, який починається з подачі численних закусок, неодмінно входять перші страви. Після них привітні господарі подають гарячі другі страви, які готують, як правило, з риби, птиці, м’яса свинини, яловичини, баранини або з овочів. В особливих випадках в меню святкового обіду може входити два і навіть три гарячих страви.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: