Захист від коронавірусу: яка маска допоможе, а яка – ні?

Станом на кінець березня 2020 року в Україні та всьому світі загалом триває пандемія нового коронавірусу SARS-CoV-2. Медики та вчені поки що не знайшли дійсно ефективних ліків проти цього вірусу, через що основним інструментом в боротьбі з його розповсюдженням залишається профілактика – соціальне дистанціювання, дотримання правил особистої гігієни та використання індивідуальних засобів захисту. Зупинимось на останньому пункті.
Як відомо, SARS-CoV-2 розповсюджується переважно повітряно-крапельним шляхом. Це означає, що він виділяється у зовнішнє середовище разом з крапельками біологічної рідини під час чхання, кашлю або навіть звичайної розмови.

Вхідними воротами (місцем проникнення в організм) для коронавірусу є слизові оболонки – кон’юнктива очей, ротова і носова порожнини. Правильним буде припустити, що в першу чергу треба обмежити контакт з зовнішнім середовищем найбільш доступних з них – роту і носу. Це правда, але є декілька
важливих моментів.

Захист від коронавірусу: яка маска допоможе, а яка – ні?
Чи ефективна марлева пов’язка, шарф чи баф?
Всі засоби, що просто фізично частково перекривають доступ до рота та носа не можуть вважатись ефективними. Чому? Все дуже просто – як правило у таких тканин є досить великі проміжки між волокнами, які банально пропускають вірус через себе. Окрім того, вони самі можуть стати джерелом інфекції, так як SARS-CoV-2 здатен зберігати свої вірулентні властивості близько 3-4 днів на різних поверхнях, а елементи одягу і марлеві маски використовуються повторно.

Захист від коронавірусу: яка маска допоможе, а яка – ні?
Як щодо одноразової медичної маски?
Загалом – це найменш ефективний, але доступний засіб захисту. Так, вона дійсно затримує крапельки при чханні і кашлі, але вас особисто від інших вона не захищає. Іншими словами, у більшій мірі, це захист «від вас», а не «для вас». Але це засіб колективного захисту, що все ж таки дійсно здатен допомогти у боротьбі з розповсюдженням коронавірусу.

Головне носити медичну маску правильно – так, що б вона тісно прилягала до носа (для цього варто зігнути металевий каркас маски) і змінювати її кожні 2-3 години або по поверненню додому. Вдома носити її немає ніякого сенсу. І пам’ятайте, що медична маска одноразова і виключно індивідуальна!

Захист від коронавірусу: яка маска допоможе, а яка – ні?
А що ж дійсно здатне запобігти інфікуванню коронавірусом?
Насправді дієвим захистом є респіратори стандарту FFP3. Що означає FFP? Це абревіатура – скорочення від Filtering Face Piece – фільтруюча напівмаска (одноразовий респіратор). При цьому FFP3 – це найвищий стандарт, а FFP2 та FFP1 не здатні забезпечити необхідний захист. Основна галузь використання таких засобів – будівництво, гірничодобувна промисловість і таке інше. Проте їх також широко використовують лікарі-фтизіатри по роботі з
відкритими формами туберкульозу.

Ціна на респіратори FFP3 досить висока, особливо під час пандемії. Проте тільки вони забезпечують відносно надійний захист. Чому відносно? Тому що їх треба правильно вдягнути (щільно затиснути прилягаючі тканини обличчя, що б повітря проходило виключно через фільтр респіратора) і змінювати не
більше ніж через 8 годин використання в середньому (звісно, термін експлуатації залежить від виробника товару).

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: