“Влада не дає спокою”. Чому бельгієць продає ферму на Львівщині?

Засновник козиної ферми, на якій почали робити сир за оригінальними французькими рецептами – бельгієць Бернар Вілем – переконаний, що через корупцію сімейний бізнес в Україні приречений.

Знайомство Бернара з Україною розпочалося наприкінці 90-х, коли він разом із групою бельгійських бізнесменів приїхав до України з метою реалізації інвестиційних проектів. З 2000 року, Вілем почав працювати в Україні як консультант із сільськогосподарських питань. Але бельгійця не полишала мрія створити власну сімейну ферму на кшталт тих, що є по всій Європі.

Свою ферму Бернар Вілем облаштував на потужностях колишнього колгоспу Дмитровичів — маленького села на Львівщині, неподалік містечка Судова Вишня.

"Влада не дає спокою". Чому бельгієць продає ферму на Львівщині?

Спочатку у Бернара почалися проблеми із створенням високоякісного маточного стада. “Першими козами на моїй фермі були українські, тому що у 2008-2009 роках законом заборонялося імпортувати кіз. Мені було важко, тому що генетичного матеріалу було дуже мало”, – ділиться фермер.

Проблеми із виділенням землі, на якій вирощуються корми для тварин та ведеться випас, стали другою точкою спотикання іноземця в українських реаліях. Він переконаний, що процеси передачі землі в оренду проходять не прозоро, що усе вирішується купкою корумпованих містечкових князьків, а не за законом. Бельгійця обурює, що вони з дружиною вимушені орендувати землю під свої приміщення, у які самі ж вклали немалі кошти, за найвищою ставкою — 12% від їх нормативної грошової оцінки.

Останньою краплею для Вілема стало нещодавнє рішення міської ради Судової Вишні віддати землі сільськогосподарського призначення під будівництво гранітного заводу.

Бернар Вілем зізнався, що так і не зумів навчитися жити в Україні, тому що ніхто не хоче “домовлятися”. Над усім має бути закон, вважає він.

Ферма, за його словами, приносить щомісячно 2 тисячі євро збитків. Тож він не виключає, що найближчим часом продасть свій сімейний бізнес і зосередиться на консультуванні українських агропідприємств та забезпеченні їх високоякісним генетичним матеріалом з Європи. Свій досвід із козиною фермою в Україні він називає “невдалим експериментом”.

Джерело: Lviv1256.com.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: