В Україні з’явиться Кропивницька область.

Відкритим залишається перейменування Дніпропетровської області.

В Україні з'явиться Кропивницька область.

Верховна Рада України відправила на оцінку в Конституційний суд законопроект про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку, а от початок перейменування Дніпропетровської області на Січеславську провалився, – повідомляє “ВВС Україна”.

Проект щодо Кіровоградської області підтримали 239 депутатів, а Дніпропетровської – всього 208 при необхідних 226.

“Сподіваюсь, що у найближчий період внесуть нову постанову про перейменування Дніпропетровської області”, – заявив після провального голосування спікер парламенту (Голова Верховної Ради України – прим. ред.) Андрій Парубій.

Такі зміни назв хочуть ухвалюються у межах декомунізації.

Після першого голосування у парламенті Конституційний суд має дати свій висновок щодо проекту перейменування. Якщо він буде позитивний, то депутати можуть схвалити ці зміни до Конституції вже на наступній сесії парламенту, яка відкриється у лютому 2019 року.

Для остаточного схвалення будуть потрібні голоси щонайменше 300 парламентарів.

Також Верховна Рада 20 листопада окремою постановою перейменувала Кіровоградський район – на Кропивницький район. Це рішення набуде чинності одразу після підписання спікером та офіційної публікації.

Кіровоградську область хочуть перейменовується у Кропивницьку на честь Марка Кропивницького, одного із засновників українського професійного театру, який жив і працював там.

А Дніпропетровську область пропонують перейменувати на Січеславську на честь того, що у ХVІ-ХVIII століттях регіон був “козацьким краєм”, де розташовувалися, за даними ініціаторів змін, п’ять із восьми Запорозьких Січей.

Історик Інституту української археографії та джерелознавства Віктор Брехуненко, під час обговорень перейменування, зазначав, що саме з території нинішньої Дніпропетровщини у XVII столітті почалося повстання Богдана Хмельницького 1648 року, і тут було місце першої його великої перемоги – Жовті Води.

Перейменувати на Січеслав пропонували і колишній Дніпропетровськ – саме таку неофіційну назву мало місто у 1918-1921 роках. Утім, місцеві жителі та Верховна Рада цю ідею не підтримали, й Дніпропетровськ у підсумку став Дніпром.

Фото: Страны – AllTravels.com.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: