У Турківському районі може з’явитися перша громада

У Турківському районі може з'явитися перша громадаВерхньовисоцька ОТГ може стати першою громадою у Турківському районі.

Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Наприкінці минулого року утворення об’єднаної територіальної громади з центром у Верхньому Висоцькому здавалося достатньо близькою перспективою. Причому Верхньовисоцька ОТГ мала стати не просто першою громадою у гірському Турківському районі, а й розблокувати утворення Нижньояблунківської громади, яка готова була почати процесс об’єднання після Верхнього Висоцького. Проте ентузіазм місцевих мешканців дещо впав. І це засвідчив другий візит консультантів Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України до села Верхнє Висоцьке.

На зустріч із консультантами прийшли усі голови сіл, які повинні увійти у цю громаду, депутати, директори шкіл, медики. Щоправда багато із них була налаштована скептично, хоча першу згоду на утворення ОТГ голови усіх п’яти сільрад дали.

Справа в тому, що усі сільські ради цієї громади є глибоко дотаційними, і надходжень від ПДФО у них буде не так вже і багато. У 2016 році ці надходження були на рівні 354,7 тис. грн., у 2017 – 1301,6 тис. грн. Однак, як акцентували консультанти Офісу реформ, завдяки чималій кількості населення та великій площі громада повинна отримати від держави значну базову дотацію – майже 10 млн грн. Також консультант з правових питань Віталій Корецький та консультант з фінансових питань Ярослава Пишник наголосили на тому, що у всіх без винятку громад Львівщини зросли власні надходження до бюджету – за рахунок інвентаризації майна, кращого адміністрування податків, збільшення плати за оренду землі. І, очевидно, такі можливості будуть і у Верхньовисоцькій ОТГ.

Втім, ці аргументи не були почуті, аж поки на зустріч не нагодився голова Турківської районної державної адміністрації Олександр Лабецький, який пояснив, що втрачають місцеві мешканці. За його словами, влада планує чимало зробити у цьому і наступному роках у населених пунктах Верхньовисоцької ОТГ. Це ремонт шкіл, ФАПів, будівництво лікарської амбулаторії у Либохорі, ремонт багатьох доріг тощо. Утворення ОТГ дозволить прискорити будівництво у цій громаді гірськолижного курорту на схилах гори Пікуй, які є унікальними у Карпатах.

Після цього представники сіл дали згоду прискорити утворення Верхньовисоцької ОТГ.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: