У Пустомитівському районі створять історико-культурний парк

У Пустомитівському районі Львівщини у 2018 році створять історико-культурний парк «Древній Звенигород», щоб відкрити для огляду туристів із України та з-за кордону розкопки столиці Звенигородського князівства, відомого з XІ століття.

Цей проект є одним із переможців конкурсу проектів регіонального розвитку Мінрегіону і отримає на реалізацію близько 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС. Про це йдеться у повідомленні прес-служби міністерства, передає Zaxid.net.

Історико-культурний парк створять на площі близько 38 га, які погодилася виділити Звенигородська сільрада, повідомила начальниця відділу охорони історичних пам’яток Департаменту архітектури і розвитку містобудування Львівської ОДА Ганна Харун.

«Перемога у конкурсі стала результатом кількарічної роботи ініціативної групи археологів та архітекторів. Парк створюється, у першу чергу, щоб зберегти пам’ятку археології національного значення. Також хочеться, щоб вона стала привабливою для мешканців Львівщини, сусідніх областей та туристів із закордону», – зазначила Ганна Харун.

За її словами, вирішили перейняти досвід Польщі та Франції, де парки створені довкола археологічних пам’яток є популярними місцями культурного відпочинку.

Відвідувачам парку відкриють для огляду елементи археологічної пам’ятки – давнього Звенигорода. Зокрема відкриють фундаменти двох давніх церков, фундамент палацу у дитинці. У парку прокладуть мережу стежок, зокрема до дитинця та оборонних валів, та влаштують освітлення. Також будуть створені інсталяції, які даватимуть уявлення про життя у давньому місті.

План та ескізи майбутнього історико-культурного парку «Древній Звенигород»

У структуру парку увійдуть діючий музей, бібліотека, пам’ятник «900 років Звенигороду». Для зручності туристів сформують необхідну інфраструктуру: відремонтують дорогу, влаштують зупинку громадського транспорту та паркувальну зону. До слова, зі відстань від Львова до Звенигорода – усього 25 км.

Поблизу пам’ятника «900 років Звенигороду» створять громадський простір. Ще одна відпочинкова зона буле влаштована на набережній місцевої річки.

Ганна Харун зазначила, що проект планують реалізувати до кінця 2018 року.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: