У Львові 23-річному хлопцеві відірвану руку пришили хірурги лікарні ШМД

28 лютого у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова хірурги зробили унікальну операцію. Вперше спеціалісти боролися за збереження кінцівки, яка трималася лише на шматочках шкіри, тим самим вберегли 23-річного хлопця від інвалідності. Пише 032.ua

Як зазначив у коментарі кореспондентці 032.ua хірург лікарні Гнат Герич, на будівництві ліва рука хлопця потрапила в бетономішалку, яку хтось випадково увімкнув, її  затягнуло і пошматувало. Він намагався допомогти собі правою рукою, внаслідок чого йому розтрощило палець.

Пацієнта доставили в лікарню у важкому стані із зовнішньою кровотечею, на правій руці був ушкоджений палець, а на лівій була важка травма – повне відчленування кисті, тобто пів долоні трималося на шматочках шкіри.

За словами Гната Герича, ушкодження були в критичній зоні, де зосереджені дрібні судини, артерії, нерви, були повністю вирвані сухожилля. Прогнозують, що у таких випадках успішність операції є низькою, однак хірурги наважилися на складну операцію, яка тривала шість годин. 

Оперувала хлопця команда першого хірургічного відділення політравми – хірург Гнат Герич, асистент Остап Зубач та лікарі-інтерни Богдан Гель і Петро  Домбровський. 

“Ми відновили повністю всю структуру лівої кінцівки – пришили мікросудинним швом судини, нерви та поетапно структури сухожилля. Щоб зберегти палець правої кінцівки, зробили операцію з пересадки шкіри. Наразі пацієнт почувається добре та рухає пальцями на обох руках, отож сегмент, який ми відновили, є працездатним”, – розповів Гнат Герич. 

Попереду на хлопця чекають коригуючі й відновлюючі операції. На повноцінне загоєння руки, яка була повністю відчленована, потрібно близько п’яти тижнів, щоб розпочинати реабілітацію. Що стосується правої руки, незважаючи на те, що вона отримала менші ушкодження, щоб зберегти пальці потрібно спостерігати за їх станом близько двох місяців. 

Фото: 23-річний будівельник після операції / Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, фейсбук

Гнат Герич зазначає, що у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова подібного типу операції раніше не виконувалися, їх роблять тільки у спеціалізованих відділеннях, яких в Україні є лише декілька. Це проблема, тому що мало пацієнтів може потрапити з гострими травмами до цих відділень.

Наразі відкрили та формують центр політравм у Львові, який зможе надавати невідкладну допомогу жителям міста та області у подібних ситуаціях. 

Фото: хірург Гнат Герич, фейсбук
Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: