У Дрогобичі відновили Хоральну синагогу

Після реконструкції в Дрогобичі Львівської області урочисто відкрилася одна з найбільших у Східній Європі синагог.

Велична будівля зводилася з 1842-го по 1865-й рік в стилі віденської рецесії за зразком синагоги в німецькому місті Кассель.Це був час розквіту єврейської громади, та й міста в цілому, в передмістях якого виявили поклади нафти і гірського воску. Євреї стали піонерами нафтовидобутку і відігравали важливу роль в торгівлі «чорним золотом» – з 9000 іудеїв, що жили в Дрогобичі до 1880-го року, третина була зайнята на підприємствах нафтової промисловості. Єврейське населення перевищило 50%, а розкішна синагога стала домінантою міського ландшафту. Інтер’єри найбільшої синагоги Східної Галичини відображені «єврейським Рембрандтом» Мауріціо Готтліб на його стала класикою картині «Молитва в Йом Кіпур».

У Дрогобичі відновили Хоральну синагогу

До кінця століття євреїв почали витісняти з нафтопромислу, їх чисельність впала, але аж до Другої світової війни не опускалася в Дрогобичі нижче 40% населення. Восени 1914-го, коли російські війська зайняли місто, донські козаки розграбували ряд магазинів, що належали переважно євреїв, але до погромів справа не дійшла.

У Дрогобичі відновили Хоральну синагогу

Після звільнення Дрогобича в серпні 1944-го з укриттів вийшли близько 500 євреїв – багатьох ховали місцеві жителі – Владислав і Володимир Василькевич, Іван і Марія Писк, Ісидор Волосянська, Ян Савінський і багато інших. Вижив в Бухенвальді і головний рабин міста Яків Авігдор. Правда, більшість уцілілих євреїв незабаром виїхали до Польщі, а потім – в Ерец Ісраель і інші країни.

Якщо в 1950-і в місті жили близько тисячі євреїв, то сьогодні залишилося близько 150, включаючи членів змішаних сімей. Одним з останніх представників довоєнного покоління був скрипаль і педагог, учень Бруно Шульца, Альфред Шраєр, який помер в 2015 році. Що стосується синагоги, то її спочатку використовували як склад тканин, потім сховище солі, потім в якості меблевого магазину, а в прибудовах розмістили продуктові склади.

У 1990-і будівлю передали єврейській громаді міста, проте, пізніше воно було розграбовано і підпалено, багато років перебувало в аварійному стані, поки в 2013-му не знайшлися кошти на реконструкцію синагоги. Спори про якість реставрації залишимо фахівцям, ясно одне – якби не допомога меценатів, будівлі загрожувало б повне руйнування.

Урочисте відкриття відновленої Хоральної синагоги пройшло за участю мера міста – Тараса Кучми, який закликав усіх присутніх до єдності і взаєморозуміння. Глава єврейської громади Дрогобича Йосип Карпін надав слово представникам міської адміністрації і всім, хто допомагав у реконструкції історичної будівлі.

Як і багато років тому, хоральна синагога стала візитною карткою Дрогобича – одного з головних міст Галиччини.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: