То Росія мала рацію? На борту захоплених українських кораблів справді перебували службовці СБУ.

У ситуації з обстрілом Росією українських кораблів з’являються все нові нюанси.

То Росія мала рацію? На борту захоплених українських кораблів справді перебували службовці СБУ.

На борту захоплених Росією трьох кораблів Військово-Морського флоту України перебували співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України, – повідомляє “ВВС Україна” з посиланням на Голову СБУ України Василя Грицака.

“Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контрозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України “Про Службу безпеки України”, – йдеться у заяві Василя Грицака.

Згідно з заявою, “українські військові контррозвідники на передовій” перебували разом зі Збройними силами протягом усього періоду російської агресії.

“Здивування” ж окремих офіційних осіб РФ щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора”, – повідомляє СБУ.

Українська спецслужба запевняє, що вживає усі необхідні “заходи для звільнення українських бранців та їх повернення до своїх родин”.

“Служба безпеки України вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що вчора на питання журналістів про поширену ФСБ РФ* інформацію, що на борту українських суден нібито були співробітники СБУкомандувач ВМС Ігор Воронченко заявив:

“Вони можуть сказати, що ми прилетіли з неба на космічному кораблі”.

Водночас, ФСБ Росії опублікувала заяву, про те, що “дії екіпажів кораблів ВМС України, затриманих біля берегів Криму за порушення російського кордону, координували два співробітники СБУ, які перебували на українських судах”.

У прес-службі ФСБ, до якої в Росії належать прикордонники, повідомили про затримання трьох українських суден. Там наполягають, що кораблі “здійснили спробу незаконних дій” у межах “територіального моря Росії” (яким Кремль вважає води біля Криму) й не реагували на вимоги про зупинку.

Російські силовики застосували зброю, трьом пораненим українським морякам надали медичну допомогу, додали у ФСБ. Водночас проти українських моряків порушили кримінальні справи за звинуваченням у порушенні кордону РФ.

Зазначимо, що конфлікт полягає у тому, що Росія і надалі вважає Крим та прилеглі води, в які зайшли українські військові судна, – своєю територією. Україна ж не визнає захоплення Росією Криму і вважає це захоплення анексією.

Коротка довідка про правову оцінку ситуації з “Української Правди”: так хто правий?

Азовське море та Керченська протока історично є  внутрішніми водами України і Російської Федерації, що закріплено у відповідному договорі між державами від 2003 року.

Зокрема, згідно з статтею 2 Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, військові  кораблі під прапором України або Росії, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються у внутрішніх водах свободою судноплавства.

Втім, з огляду на анексію Криму Росією, складно оцінювати ситуацію з точки зору міжнародного права взагалі, оскільки будь-які дії РФ, по факту є елементами зовнішньої агресії щодо України і апріорі незаконні.

Простіше кажучи, міжнародне право вже порушено 2014 року, тому зараз говорити про законність обмеження руху, затримки, а тим більше, нападів на українські судна з боку Росії, не доводиться.

Ситуацію можна розглядати виключно як елемент ескалації сухопутного збройного конфлікту на морі з боку Росії. Подібними діями Кремль намагається показати, хто на морі “хазяїн”, провокуючи Київ до необдуманих кроків, які в подальшому слугуватимуть “спонуканням до відповіді” вже з боку Москви.

Чим це загрожує?

Відкрита ескалація конфлікту як мінімум свідчить про те, що Росія намагається взяти Азовське море під повний контроль.

Детальну інформацію про обстріл та правову оцінку інциденту можна прочитати за посиланням.

 ФСБ РФ – Федеральная Служба Безопасности Российской Федерации. 

Фото: Крым.Реалии

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: