Стало відомо, які пам’ятки реставруватимуть цього року у Львові

Стало відомо які храми, будинки і балкони реставруватимуть цього року у Львові і які з них будуть найскладнішими.

Про це повідомляє Львівська газета“. 

У бюджеті розвитку Львова на 2018 рік запланували витратити на реставрацію та охорону культурної спадщини міста більше 36 млн грн. За ці гроші планують розробити історико-архітектурний опорний план Львова, реставрувати низку балконів і декілька знакових для міста пам’яток: Домінікани, огорожу собору Святого Юра та купол будинку на вул. Міцкевича. Деякі з цих об’єктів у вкрай поганому стані, потребують особливо копіткої та складної роботи реставраторів.

Відтак, на одній із знакових львівських пам’яток – Домініканському соборі – планують замінити дах. На це витратять майже півтора мільйона гривень.

“Це буде чи не найбільша реставрація року. Ми робитимемо вітражі й дах над монастирем”, – розповідає начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Заміна даху, а також реставрація стін чекає також дзвіницю храму Святої Трійці на вул. Тершаковців, 1-а, на це заплановано витратити півтора мільйона гривень.

“Ця дзвіниця покрита специфічною цинковою лускою. Дах давно протікає і ми не перший рік знаємо про цю проблему. Однак не могли знайти виконавця робіт. Врешті проект таки зробили за допомогою дуже детальних знімків, які зробили з дрона”, – розповіла Лілія Онищенко.

Не оминуть реставратори увагою і один з найбільших соборів Львова — собор Святого Юра. За 300 тис. грн тут відновлять частину огорожі барокових садів, яка нещодавно завалилася.

Відновлення очікують і на інші храми. Так, у костелі св. Казимира заплановано відреставрувати дах (300 тис. грн), у церкві св. Параскеви П’ятниці цьогоріч зроблять гідроізоляцію (900 тис. грн), невеликі суми також скерують на церкву Марії Сніжної, гарнізонний храм Петра та Павла, церкву св. Миколая, церкву св. Іллі.

Серед житлових будинків реставруватимуть, зокрема, будівлю на вул. Саксаганського, 11 – дах і фасад, та на вул. Шевченка, 4 та пл. Міцкевича, 6-7.

Продовжать цього року також реставрацію балконів у пам’ятках архітектури. На це передбачено 5,5 млн грн. Їх реставруватимуть у будинках: вул. Рутковича, 6, Самчука, 4, Генерала Т. Чупринки, 52, Зеленій, 6, І. Франка, 90, Б. Лепкого, 20, О. Фредра, 4-А, О. Фредра, 4, Б. Лепкого, 10 та 12, С. Бандери, 35 та пл. Ринок, 22.

Дві пам’ятки цьогоріч очікує заміна вікон. Йдеться про будинок міської ради на пл. Ринок, 1, а також будівлю на вул. Руській, 20, який відомий як колишній будинок страхової спілки Дністер. Управління 17 січня уклало угоду із ПП “Архітектурна майстерня “Ренесанс” про проведення там реставраційних робіт за близько 2,34 млн грн, за які мають відреставрувати усі вікна та внутрішні великі двері на чотирьох поверхах будівлі.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: