СПРАВА ОЛЕКСАНДРА АВАКОВА: про що взагалі мова?

Успішна робота спецслужб чи Арсен Аваков комусь не вгодив? 

Чому раптом саме зараз був проведений обшук у помешканні сина Міністра внутрішніх справ? Скільки часу тягнеться досудове розслідування по справі «рюкзаків Авакова»? І з чого все почалося?

Вперше про корупційні схеми в МВС та причетність до них керівництва Міністерства заговорив народний депутат Микола Томенко у листопаді 2014 р. Зокрема, після офіційного візиту до Переяслав-Хмельницького Микола Томенко заявив про те, що чи не в кожній області називається прізвище заступника глави МВС Сергія Чеботаря, який нібито забезпечує функціонування різноманітних корупційних схем. У зв’язку з цим, Микола Томенко пообіцяв, що підготує відповідне звернення до Генеральної прокуратури, – про це писала Українська правда.

Можливо, тоді ніхто з громадськості не звернув особливої уваги на таку заяву народного депутата, оскільки взаємні звинувачення українських політиків в шахрайських діях та злочинах, – явище звичне. Проте, вже у квітні 2015 р. Сергій Чеботар сам потрапив у публічний скандал, оскільки охорона його будинку напала на знімальну групу телеканалу «ZIK», яка в той момент знімала сюжет про високопосадовців з МВС.   Тоді ж  народний депутат Юрій Левченко заявив, що СБУ провела обшуки в кабінетах чиновників МВС, в т.ч. Сергія Чеботаря, і знайдені в ході обшуку предмети свідчать про те, що МВС “кришувало” корупційні схеми. Після того, як справа набула розголосу, у травні 2015 р. Сергій Чеботар подав у відставку. 

СПРАВА ОЛЕКСАНДРА АВАКОВА: про що взагалі мова?

В подальшому, у червні 2015 р., у репортажі телеканалу “Інтер” повідомляється про те, що Арсен Аваков “дав заробити своїй родині”, оскільки державне замовлення по закупівлі рюкзаків бійцям в АТО Міністерство внутрішніх справ, начебто, віддало фірмі його родичів («Дніпровенд» та ФОП «Плегачов»). Припускали, що такий репортаж – це своєрідна помста власника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа Міністру МВС за його публічні заяви про імовірне його (Дмитра Фірташа) затримання.

26 червня 2015 р. у мережі Facebook Арсен Аваков заявив, що вказані вище суб’єкти підприємницької діяльності не мають жодного відношення чи зв’язків до його дружини та сина.

У липні 2015 р. на брифінгу, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, повідомив, що військова прокуратура розслідує провадження про розкрадання у великих розмірах та зловживання службовим становищем у керівній структурі МВС. 

СПРАВА ОЛЕКСАНДРА АВАКОВА: про що взагалі мова?

І, можливо, все б затихло і забулося, як і багато інших розслідувань, які так гучно починалися. Проте, у січні 2016 р. на порталі Youtube від імені невідомого користувача (Sans Corruption) публікується відео, начебто з кабінету Сергія Чеботаря, на якому відображена домовленість людей, схожих на Олександра Авакова та Сергія Чеботаря, стосовно поставки рюкзаків. Відеозапис датований 03.12.2014 р. Закупівлі рюкзаків були проведені в лютому 2015 р., і постачальник, начебто, визначався на основі тендеру.

Після цього, в лютому 2016 р., журналісти проекту «Схеми: корупція в деталях», провели своє дослідження щодо даної справи, яке є доступним для публічного перегляду. Зокрема, їм вдалося поговорити по телефону з Олександром Аваковим стосовно відео з кабінету Сергія Чеботаря. Тоді син глави МВС заявив, що його сім’я не має до цього відео жодного відношення.

Знову ж таки, періодично щодо котрогось із високопосадовців резонансно відкривають кримінальну справу, когось затримують, комусь мало не на порозі квартири суд в ту ж мить обирає запобіжний захід. Згадати хоча б усі випадки затримання Юлії Тимошенко!

І, знову ж таки, все б забулося, якби розслідування справи «рюкзаків Авакова» не було передано до НАБУ. Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою з суб’єктами господарської діяльності вчинили розтрату ввіреного їм майна при закупівлі 6000 рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО, – повідомляє Українська Правда. Також, за даними досудового розслідування, товар  не був поставлений вчасно і до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Саме після цього, майже через два роки, в помешканні Олександра Авакова було проведено обшук, а його самого, Сергія Чеботаря та одного з друзів Авакова-молодшого, Володимира Литвина, – затримано.

СПРАВА ОЛЕКСАНДРА АВАКОВА: про що взагалі мова?

Слід звернути увагу, що прихована зйомка велася в кабінеті Сергія Чеботаря в грудні 2014 р. Тобто, майже одразу після заяви Миколи Томенка про причетність Сергія Чеботаря до корупційних схем в МВС

З одного боку, все свідчить явно не на користь Олександра Авакова. З іншого – на офіційному сайті МВС України розміщено повідомлення, згідно з яким МВС України вважає дії НАБУ політичними, а не юридично обгрунтованими.

Зокрема, у заяві наголошують, що до справи залучено сфальсифіковане відео розмови на той час заступника міністра МВС Сергія Чеботаря та сина Міністра внутрішніх справ, справжність якого не була доведена слідством.

А щодо законності виграшу тендеру фірмою «Дніпровенд» та ФОП «Плегачов», МВС наводить аргументи у вигляді перевірки діяльності МВС  Державною фіскальною службою, яка офіційно не виявила порушень у проведенні державних закупівель, та рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, яким відмовлено заявникам (іншим учасникам тендеру) у задоволенні позову стосовно  визнання протиправними дій посадових осіб МВС України під час проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків 16 лютого 2015 року. 

СПРАВА ОЛЕКСАНДРА АВАКОВА: про що взагалі мова?

Багато різної інформації, багато різних обставин, та у всіх на слуху лише одна фраза: затримано сина Авакова! Чи визнають Олександра Авакова винним у розкраданні державних коштів? Чи взагалі справа дійде до суду? Враховуючи той факт, що слідство велося ще з 2015 р., однозначної відповіді на такі запитання не дасть ніхто.

“Знаєте, як каже мій батько? Залишайтеся оптимістом”,прокоментував своє затримання Олександр Аваков

Фото: Newzz.in.ua,  24 Канал, Новое Время

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: