“Слуги народу” пропонують ввести масові перевірки дітей і дорослих на вживання наркотиків

Народні депутати від “Слуги народу” пропонують ВР розглянути законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними» (№2784). Пише Закон і Бізнес.

Автори законопроекту Наполягають на необхідності активної боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів. На їхню думку вона має тенденцію до зростання.

Крім жорсткості покарання “Слуги народу” вважають за необхідне ввести “раннє виявлення незаконного споживання наркотиків”. Для цього пропонують змінити деякі положення в Кодексі про адміністративні правопорушення.

Зміни стосуються ст.441 КпАП, яка визначає відповідальність за ухилення від медичного огляду або медичного обстеження. Зараз її ч.1 передбачає диспансеризацію тільки осіб, які страждають на наркоманію. Автори законопроекту пропонують це уточнення скасувати, а штрафи за ухилення від диспансеризації, які також передбачає ч.1 ст.ст.441 КпАП, залишити.

Виходить, штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів (від 425 до 850 грн.) Чи загрожує будь-якій особі, яка буде ухилятися від медобстеження «на предмет встановлення факту зловживання наркотичними засобами».

Хто має право вимагати проходження цих оглядів і на якій підставі автори законопроекту не уточнюють.

Направлення на примусове лікування окремо прописується в проекті. Причому в межах не кримінальної, а цивільного виробництва.

Більше того, медичні огляди стануть обов’язковими для підлітків. Адже ст.184 КпАП доповнять новими частинами, за якими на батьків накладатимуть штрафи від 200 до 300 н.м.д.г. (від 3400 до 5100 грн.), якщо вони перешкоджатимуть огляду дітей на сам факт уживання наркотиків. Уточнення — «ухилення від передбачених законодавством обов’язків» — ситуації не змінює. Адже згідно зі ст.150 Сімейного кодексу обов’язком батьків є піклуватися про здоров’я дитини, а наркоманія — це хвороба, яку потрібно лікувати. Коло замкнулося.

Не обійшлось і в цьому проекті без пропаганди. Нардепи вирішили, що кожен, хто поширюватиме «описи будь-яких переваг у використанні окремих наркотичних засобів», скоює злочин. Тобто вирок буде тільки за те, що у «Фейсбуку» написати, буцімто з «травички» легше «зіскочити», ніж із мемфітаміну.

Для цього Кримінальний кодекс доповнюється ст.3151. Покарання — від 2 до 5 років ув’язнення або штраф від 3000 до 5000 н.м.д.г. (від 51000 до 85000 грн.). А юридичну особу, чий уповноважений працівник скоїть такий злочин, очікує штраф від 20000 до 50000 н.м.д.г. (від 340000 до 850000 грн.).

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: