Славнозвісному ансамблю пісні і танцю «Черемош» скоро 55!

Вже восени народний ансамбль ЛНУ ім. Івана Франка «Черемош» святкуватиме свій ювілей.

Славнозвісному «Черемошу» скоро 55! Його історія розпочинається ще з 1963 року, але перший великий успіх прийшов, коли ансамбль став лауреатом Всесоюзного конкурсу самодіяльного мистецтва і здобув золоту медаль. У 1978 році «Черемош» отримує почесне звання «народний».  У репертуарі колективу  – танці та вокально-хореографічні композиції Бойківщини, Закарпаття, Буковини, Гуцульщини, пісні та оркестрові твори в обробках відомих українських композиторів. Протягом творчого шляху «Черемошу» вагомий внесок у розвиток ансамблю зробили його керівники. Сьогодні «Черемошем» керують художній керівник і балетмейстер – Юрій Різун, диригент хору – Тетяна Когут та керівник оркестру – Оксана Ступак. Ансамбль широко відомий як в Україні, так і далеко за її межами. Колектив прославився у Нью–Йорку, Вашингтоні, Чикаго, Філадельфії, Монреалі, Хорватії, Стамбулі, Торонто, Люрді, Парижі, Барселоні, Гдині, Любліні, Будапешті й це ще не весь перелік.

Як бурхлива річка Черемош вбирає у себе кожну краплинку води, так і народний ансамбль  поєднує у собі різноманітних людей, але всіх їх єднає одне – любов до української пісні й танцю. «Коли я приходжу сюди,то відпочиваю від усіх проблем. Не важливо, яка погода на вулиці чи в душі – тебе тут завжди зустрінуть з посмішкою та щирими обіймами»,- розповідає Мартуся, яка є учасницею ансамблю вже більше двох років. Колектив має багато традицій. Кожного року тут відбувається посвята. Посвячуваних б’ють дерев’яною ложкою по чолі й дають напитися води з гірської річки Черемош, а також офіційно зачитують черемошанські заповіді. В кінці свята співають гімн «Ой, верше мій, верше», який є візитною карткою ансамблю, після чого офіційно визнають черемошанином.  «На перший погляд – це простий студентський ансамбль, проте це далеко не так. Люди, які одного разу полюбили цей колектив, не зможуть забути його ніколи в своєму житті»,- запевняє учасниця Марія.

Зараз «Черемош» готується до різдвяних свят. Вивчає різноманітні коляди, ставить вертеп, Маланку та багато іншого. Проте вже опісля розпочне посилену підготовку до ювілею.

 “Ми всі – черемошанські діти, чи двадцять нам, чи п’ятдесят. Теплом “Черемошу” зігріті й несемо в світ його печать,” – такий віршик придумали ще початківці ансамблю. Черемошанський дух  назавжди оселяється у серцях його учасників, бо як вони кажуть: “Черемошанському роду – нема переводу!”

Славнозвісному ансамблю пісні і танцю «Черемош» скоро 55!

Славнозвісному ансамблю пісні і танцю «Черемош» скоро 55!

Славнозвісному ансамблю пісні і танцю «Черемош» скоро 55!

Фото: з архіву ансамблю “Черемош”

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: