Про веганство у Львові.

Чи правда, що бути веганом, складно? І що дорожче, ніж їсти м’ясо з ринку?

Автор статті: Христина Лушина

Про веганство у Львові.

Львівська фітнес-тренерка Христина Галас має в Інстаграмі понад 20 тисяч підписників. Веде здоровий спосіб життя, і разом із чоловіком вже рік є веганкою.

Ми розпитуємо у неї про здорове і щасливе життя без молока, сиру та будь-яких продуктів тваринного походження, а також дізнаємося, чи правда, що бути вегетаріанкою, а тим паче – веганкою, і купувати продукти в органічних магазинах нашої країни, складно і дорожче, ніж їсти м’ясо з ринку?

Х.Л.: Чому Ви вирішили відмовитись від продуктів тваринного походження: з етичних принципів чи задля здоров’я? 

Х.Г.: Ми з чоловіком ішли до цього приблизно три роки. Якби мені три роки тому сказали, що ти не будеш їсти м’яса, я б розсміялася. Я була просто фанатом м’яса. Я виросла на ньому.

Першою причиною відмови є те, що я перестала насичуватися. Наприклад, стандартний набір спортсмена – гречка, курка, салат – ніби багато, і ніби з калоріями все добре, але я не наїдалась. Я розуміла, що воно все просто іде кудись у прірву.

“Значить щось не так” – подумала я, і почала шукати інформацію та зрозуміла, що рослинний білок набагато швидше засвоюється, більше насичує і організм зовсім по-іншому себе почуває.

Основною причиною також була майбутня дитина. Я вивчала цей тип харчування просто для себе, але мій чоловік має більш стратегічний підхід. Він має прочитати інформацію, дізнатися факти, а не опиратися на те, що “хтось там сказав”. З дитинства саме батьки формують перші звички, які залишаються на все подальше життя. Чому говорять “це генетика”, “це поганий генетичний код”? Це не так, всі наші вподобання ми виносимо із сім’ї: тому, що мама так готувала, потім ми так готуємо, потім наші діти це люблять.

Після розуміння, що таке харчування краще для здоров’я, коли ти більше вник в цю тему – прийшло усвідомлення усіх етичних нюансів. Ти розумієш, що ця тварина не просто відчуває, в неї навіть в очах цей страх, ця біль. Просто ми не стикаємось з цим, не думаємо про те, як з’являється на прилавках шматок м’яса. Оці всі криваві нюанси залишаються поза кадром, ми бачимо тільки готову продукцію.

Хоча в нашій сім’ї веганське харчування (виключення молока, масла, сиру тощо), але основне кредо нашої сім’ї: “Те, що ти не можеш вбити, ти не маєш права це їсти”. Якщо ти можеш зловити рибу, її почистити і з’їсти, якщо можеш зловити свиню, пройти весь оцей жахливий процес її приготування – тоді їж. Люди люблять кроликів, як тваринок. Я кажу: “Давай, візьми і зніми з нього шкірку”. І людина тоді трішки задумується.

Є цікавий нюанс – люди дуже слідкують за новинками. Коли вийде новий Айфон, коли якась програма оновиться, але люди не слідкують за новинками в сфері здоров’я, харчування. Є вже багато наукових досліджень, які просто дзвонять у дзвони, що це шкідливо. Ми живемо вже не в той час, щоб довіряти виробникам і варто цікавитись новинами у сфері досліджень нашого харчування.

Про веганство у Львові.

Х.Л.: Які зміни Ви помітили?

Х.Г.: Основне – це те, що в нас дуже змінилася свідомість. Коли ти не бездумно їси все, що всі, а підходиш до цього з усвідомленням – твоє життя дуже змінюється.

Х.Л.: Cеред українців є думка, що для того, щоб бути вегетаріанцем і не їсти “одну траву”, треба мати багато грошей. Чи вдарить по гаманцю середньостатистичного українця перехід на таке харчування? Скільки Ви витрачаєте на своє харчування?

Х.Г.: Я думаю, що люди, які не мають коштів, навпаки м’ясо виключають із раціону. Стосовно витрати при зміні харчування – це залежить від смаків. Якщо ти хочеш взимку харчуватися екзотичними фруктами та овочами – звісно, це може бути дорожче. З іншого боку, ми маємо безліч своїх сезонних продуктів. Справа в тому, що треба заздалегідь думати про свій раціон. Наприклад, влітку на зиму ми вдома заморожуємо просто “тонни” помідорів. Зараз у продажу морква, фасоля, буряк, всі можливі водорості – це теж недорого і вони дають насичення.

Можливо, комусь лише спочатку буде дорого. Це як зміна гардеробу. Вам на початку треба закупити базове щось – крупи, насіння, а потім вже до того додавати якісь свої нові і нові компоненти. Всю продукцію я купую в супермаркетах, наприклад, за авокадо віддати 19 гривень – це не так і дорого. Або свіжі сезонні продукти у бабусь на ринках теж завжди доступні.

Х.Л.: Як на Ваш вибір відреагували родичі або близькі?

Х.Г.: Мої батьки відкриті до всього нового. Вони бачать результат – що ми не хворіємо, активні, веселі, не скаржимось на життя – і роблять висновки. Ми сказали їм: “Невже ви думаєте, що ми дурні і хочемо шкоди своїй дитині і собі?”

Х.Л.: Ви радите своїм близьким ставати вегетаріанцями?

Х.Г.: З роками я розумію, що нікого не треба переконувати. Коли ми приходимо до когось в гості на свято, тут відразу фраза: “Це ті, що нічого не їдять”. Спочатку це було образливо, але оскільки я людина пряма, я одразу відповідаю: “Якщо б ви у свої 30 виглядали так як я, я б з вами ще поговорила”. Тобто ви маєте своїм виглядом, своїм прикладом зробити так, щоб люди вас запитували “Як ти це робиш?” Зараз ми прийняли таку позицію, що якщо нас хтось запитує, ми розповідаємо, якщо ні – не піднімаємо цю тему перші, бо зазвичай це дратує людей.

Х.Л.: Наведіть, будь ласка, приклад свого раціону. 

Х.Г.: Чотири прийоми їжі на день, перший – після 10 ранку, щоб організм встиг прокинутись і працювати. Раз на тиждень розвантажувальний день на соках чи смузі.

Х.Л.: Існує думка, що коли люди хочуть наростити м’язи, то обов’язково їсти багато білка – і більшість ресурсів пишуть про те, що саме тваринного-сайти, блогери, популярні книги. У Вас з м’язами все чудово. Як Ви дотримуєтесь норми?

Х.Г.: Щоб накачати гарні м’язи, першочергово потрібні вуглеводи. Якщо ти хочеш виростити м’язи, то вже тренуєшся більше. Не двічі на тиждень, а чотири. Відповідно м’язи в тонусі, налиті, класні. Стосовно білка у продуктах, то порівняйте самі: у 100 гр м’яса – 23 г білка, у 100 г гарбузового насіння – 30 г, від головки броколі я не буду голодною, оскільки вона займе весь шлунок, а от стейком такого ж розміру і поживності я не зможу насититися.

Про веганство у Львові.

Х.Л.: Без м’яса падає гемоглобін – стандартна фраза людей, які кілька днів не їли м’яса. Чи правда, що організм слабшає? 

Х.Г.: Тут треба розумно підійти до заміни продуктів. Вітамін В є всюди – у броколі, чечевиці, інших овочах. Якщо ти забираєш щось зі свого раціону – треба на його місце поставити щось не менш корисне. Низький гемоглобін є і в людей, які їдять м’ясо. Насправді продукти, які їмо ми в сім’ї: чечевиця, овес, різноманітні крупи, овочі та насіння є у будь-якому супермаркеті. Люди просто проходять повз. Вони на автоматі ідуть у відділ солодощів, молочної продукції. Мої клієнтки інколи приходять і кажуть здивовано: “О, воно там було? А я ніколи не бачила”.

Х.Л.: Чого Вам, як веганці, не вистачає в Україні?

Х.Г.: Я легко пристосовуюсь до середовища. Коли ми виключили продукти тваринного походження, то зрозуміли, що в звичайних супермаркетах під боком є безліч всього, що можна додати у свій раціон.

Про веганство у Львові.

Х.Л.: Дитина-веган – це можливо?

Х.Г.: Головне – це пояснити дитині, що вона має вибір. У моєї знайомої був випадок, коли вона дала дитині рибу не шматочками, а цілу. Дитина побачила, що це риба, вона запечена і малюк просто розплакався зі словами: “Мама, що ти мені дала?” От дайте вибір дитині – кролик чи яблуко, що вона вибере? Звичайно, що яблуко, їй навіть на думку не спаде їсти кролика.

Фактом є те, що діти, які не вживають м’яса є менш агресивними, дуже лагідні і у них чудовий імунітет.

Х.Л.: Існує поширена думка, що взимку нам треба більше м’яса, щоб зігрітися. Чи справа у харчуванні?

Х.Г.: Мені дуже добре допомагають зігрітися спеції. Крім того, будь-який продукт засвоюється краще, коли ти розганяєш кров. Я б радила просто більше рухатися, більше займатися спортом. Це актуально при будь-якому харчуванні. Можливо людина мерзне, бо вона не висипається, адже відсутність нормального сну також порушує теплообмін.

Інший момент, коли організму взимку просто дуже хочеться їсти. Треба розібратися у чому річ, чого йому не вистачає. Якщо ти за день не випиваєш свою норму води (1.5-2 л) і не з’їдаєш свою норму корисних вуглеводів (не білків), то організм не насититься.
Ще б я радила у зимовий період не робити різких змін у харчуванні. Якщо ти забираєш щось із свого раціону, то роби це поступово. За тиждень – мінус один продукт. Спостерігаєте реакцію. Протягом двох наступних тижнів – ще один. І замінюєте те, що забрали – рослинними продуктами.

Фото: Інстаграм та Фейсбук Христини Галас, Verdict

Матеріал опубліковано з дозволу автора.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: