Померла остання зв’язкова Романа Шухевича Дарія Гусяк

12 серпня, на 99-му році життя, померла зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, активістка Організації українських націоналістів, кавалерка ордена княгині Ольги III ступеня Дарія Гусяк

Про це написав Юрій Шухевич, син Романа Шухевича.

“Сьогодні у 14:20 за київським часом відійшла у  вічність остання зв’язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк, справжня  мучениця і подвижниця. З юних років належала до ОУН, була завжди на відповідальних ділянках праці. Потім стала зв’язковою Романа Шухевича, арештована в 1950 році, відбула 25 років в’язниці”, – написав Юрій Шухевич.

Він додав, що Дарія Гусяк до кінця була незламною і так відійшла у вічність.

“Прощай подруго і товаришко спільної недолі і страждань! Вічна пам’ять….ти сьогодні у місці де немає ні сліз, ні хвороби,ні болю”.

Довідково

Дарія Гусяк, псевдо “Дарка”, “Нуся”, народилася 4 лютого 1924 року у  Трускавці у національно свідомій сім’ї Юрія та Марії Гусяків. Близькими родичами мами були такі діячі ОУН, як Дмитро Данилишин та Василь Білас. Від 1939 року мала тісні контакти з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. ЇЇ батька – Юрія Гусяка НКВС арештував у 1940 році, його доля залишилась невідомою.

2 березня 1950 року, за три дні до смерті Шухевича, Дарію Гусяк заарештували і упродовж року утримували в тюрмі “на Лонцького” у Львові.

Рішенням комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. (“зрада Батьківщини”) на 25 років тюремного ув’язнення. Неволю відбували в Верхньо-Уральську Челябінської області, а згодом у Володимирській тюрмі. Лише у 1969 році їх перевели у концтабір в Мордовії. Дарія вийшла останньою, відбувши весь термін покарання. Пропозицію погодитися на дострокове відхилила.

Звільнили Гусяк у березні 1975 року. Однак дозволу на повернення на батьківщину вона не отримала. Поселилась у Волочиську на Хмельниччині у подруги по боротьбі Катерини Зарицької. З 1995 року мешкала у Львові.

У 2008 році президент України нагородив її Орденом княгині Ольги III ступеня. Також нагороджена “Орденом Лева” від міста Львова. Указом Президента України від 19 серпня 2016 року нагороджена ювілейною медаллю “25 років незалежності України”.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: