Помер батько Святослава Вакарчука

У суботу, 4 квітня, на 74 році життя помер колишній ректор Львівського національного університету, видатний український фізик Іван Вакарчук.

Іван Вакарчук очолював Львівський університет більше 20 років, його п’ять разів переобирали на посаду ректора ЛНУ ім. Івана Франка. У 2007 році він отримав відзнаку «Герой України». Вакарчук був автором програми «Обдаровані діти села», завдяки якій діти із сільської місцевості отримали більше шансів вступити в університети.

Протягом 2007-2010 років Іван Вакарчук був міністром освіти і науки України. Саме за його керівництва в Україні ввели зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). На посаді міністра Вакарчук ініціював низку реформ в освітній сфері, зокрема у вищих навчальних закладах.

За своє життя Іван Вакарчук написав більше 400 наукових праць, мав ступінь доктора фізико-математичних наук. У 1996 році заснував наукові журнали «Журнал фізичних досліджень» та «Світ фізики».

Про смерть свого батька повідомив народний депутат і лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Міський голова Львова Андрій Садовий висловив співчуття родині Івана Вакарчука від імені громади міста.

«Щойно Славко Вакарчук повідомив сумну звістку про велику втрату – смерть батька Івана Олександровича. Герой України, Львів’янин року, великий ректор. Людина честі і слова. Той, яким пишається вся країна і наше місто», – повідомив Андрій Садовий.

На прохання родини і зважаючи на карантин похорон Івана Вакарчука відбудеться у сімейному колі. Поховають видатного науковця на Личаківському кладовищі.

Біографія Івана Вакарчука:

Іван Олександрович Вакарчук народився 6 березня у Молдові. Навчався на фізичному факультеті Львівського університету. У 80-х роках керував відділом квантової статистики у Львівському відділі статистичної теорії конденсованого стану Інституту теоретичної фізики АН УРСР, а в 1984 році став професором кафедри теоретичної фізики ЛНУ.

У 1989 році Івана Вакарчука обрали народним депутатом СРСР, а у 1990 році він вперше став ректором Львівського університету.

У 2005 році Іван Вакарчук став лауреатом премії НАН України імені Барабашова за цикл робіт «Спектральні дослідження зір та комет».

З грудня 2007 до березня 2010 року Іван Вакарчук був міністром освіти і науки України, після чого знову на три роки очолив ЛНУ.

У 2005 році Іван Вакарчук отримав орден «За заслуги» ІІ ступеню, а у 2007 році – звання «Герой України».

У Івана Вакарчука залишилась дружина Світлана – викладачка фізики Львівського університету ветеринарної медицини та біотехнологій та двоє синів: музикант і політик Святослав та підприємець Олег.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: