Перетнути столітню межу. Історія найстаршої людини Прикарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

Найстаршій людині Івано-Франківщини Пелагеї Козьменко 13-го травня виповнилося 108 років (за документами 106). Живе жінка у селищі Печеніжин Коломийського району. Пані Пелагея пережила дві війни, голод, втратила рідних та оселю.

У 1925-му році жінка пішла на першу роботу на комбінат. Їй тоді виповнилося 13 років, пише – Суспільне.

«Прийшла жінка і каже, що треба оббивати папером меблі. Директор зламав ногу, і поки він був на лікарняному, я працювала, – розповідає Пелагея Козьменко. – Але чоловік, що приймав на роботу сказав, що коли прийде директор – невідомо, чи буду працювати. Три місяці його не було. Потім прийшла до нього і кажу: «Джень добри», бо то були поляки. І так я пропрацювала шість років, поки мене не звільнили».

Жінка пригадує, що без діла ніколи не сиділа: шила фіранки, килими. Вдень на одній роботі, а ввечері займалася іншими справами.

«Мені не треба було багато показувати. Раз показали, і я вже знала. Співати співала. Без мене нічого не було. Як не приходила, то казали: «Нема нашого соловейка», – пригадує Пелагея Козьменко.

В молодості сільська рада відправила Пелагею навчатися на акушерку у Львів. Після навчання бабуся повернулася в село.

Перетнути столітню межу. Історія найстаршої людини Прикарпаття (ФОТО, ВІДЕО)
Фотоархів Пелагеї Козьменко

Перетнути столітню межу. Історія Пелагеї

«Прийшли росіяни і взяли мене, щоб була нянькою біля малих дітей. Мене примусили піти, але як були пологи в когось – то мене відпускали», – каже Пелагея Козьменко.

Під час Другої світової війни Пелагея була поранена.

«Я йшла випускати корови і кози пасти. А коли верталася – почали літати літаки і випускали бомби, – згадує жінка. – Страшенний страх був. Лишила те все і забігла в якусь хату. І там побило четверо людей на смерть, а мене поранило».

Коли горіла оселя жінки, вогонь знищив всі її документи. Тож 18 років вона із сином жила у чужих оселях.

“Коли я вийшла зі шпиталю і мене привезли до чужої хати, я кажу: “Чого ви мене до чужої хати везете, чого не везете додому?” Вони не хотіли казати, що вже хатчини моєї нема”, – ділиться Пелагея Козьменко.

Перетнути столітню межу. Історія найстаршої людини Прикарпаття (ФОТО, ВІДЕО)
Фотоархів Пелагеї Козьменко

Перетнути столітню межу. Історія Пелагеї

Кілька років жінка шила одяг для УПА. За це її посадили у в’язницю в Коломиї, там Пелагею катували дві доби, але дружина енкаведиста попросила чоловіка, і той випустив ув’язнену. У часи голоду годувала не лише свою сім’ю, а й чужих дітей.

Родина у жінки невелика – син, двоє онуків та по двоє правнуків і праправнуків. Жінка сама готує та прибирає, але речі пере невістка.

“Я пару років вирощувала квіти. Їх продавала і так дотепер дожила. Уже десять років квіти не продаю, а, може, і більше. Вже я не годна”, – розповідає Суспільному Пелагея Козьменко.

За словами сина, Любомира Козьменко, секрет довголіття мами полягає у тому, що вона постійно пила лісові трави, чай робила. Вживала багато меду і їла тільки натуральну їжу.

Авторка: Ілона Шевченко

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

 
Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: