Пенсія зросте на 20%: коли і кому пощастить

У Мінсоцполітики намітили, що нове зростання пенсій українцям припаде на 2019 рік. Планується, воно буде вищим за рівень інфляції і стане автоматичним.

Про це “Народна Правда” пише з посиланням на “Сегодня”.

Як заявив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, пріоритетом пенсреформи було і залишається збільшення розміру пенсій. При цьому чиновник мав на увазі пенсіонерів, які отримують виплати за солідарною системою (зі “спільного казана”).

“Створена система, яка вводить щорічне підвищення пенсій в автоматичному режимі. Підвищення відбуватиметься за єдиними підходами та становитиме 50% від зростання середньої зарплати плюс 50% від збільшення рівня інфляції. Це дозволить збільшувати розмір пенсій, перекриваючи рівень інфляції і навіть більше. За попередніми розрахунками, 2019 року таке підвищення становитиме до 20% розміру пенсій”, — заявив Шамбір.

А от людям у погонах — військовослужбовцям ЗСУ, співробітникам МВС, СБУ та іншим силовикам, Кабмін обіцяє підняти пенсії, з січня цього року, заявив віце-прем’єр Павло Розенко.

“Законопроект про впорядкування пенсій військовослужбовців направлений до РНБО, після чого він буде представлений у Верховній Раді. В ньому уряд пропонує, щоб осучаснення пенсій військовим пенсіонерам було з 1 січня 2018 року”, — зазначив Розенко.

За розрахунками фахівців Мінсоцполітики, середнє підвищення пенсій силовикам становитиме 1500 грн, або 62% від їхньої нинішньої середньої пенсії (2420 грн), яка тепер навіть нижча, аніж у цивільних. Воно торкнеться майже 550 тис. військових пенсіонерів.

“Сподіваюся, проблема вирішиться найближчим часом, оскільки зараз пенсії багатьох офіцерів становлять менше 2500 грн”, — сказав виданню екс-заступник голови Пенсфонду Віктор Колбун. За його словами, в законі про пенсреформу прописано тільки механізм безумовної індексації пенсій: щорічно вони зростають на 50% від зростання зарплати плюс на 50% інфляції, і міняти його навряд чи варто.

Думки економістів з приводу того, чи витримає країна нове зростання пенсій, розходяться.

“Це буде лише 2019 року, на той час зростуть мінімальні зарплати, які серйозно наповнять бюджет Пенсфонду, — аналізує економіст Іван Нікітченко. — Нагадаю, цього року мінзарплата вже 3723 грн (+523 грн), а влада розраховує підняти її в першому півріччі до 4100 грн. Також з 1 липня і з 1 грудня підвищиться прожитковий мінімум для непрацездатних відповідно до 1435 і 1497 грн, що автоматично підніме мінпенсії (зараз 1453 грн). Звісно, зростання мінімальної зарплати і соцстандартів прискорить інфляцію, навряд чи вона буде 7,3%, як заплановано держбюджетом на 2018 рік, мінімум 10%”.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: