Олег Сєнцов голодує вже 100 днів

Зранку 21 серпня до російського консульства у Львові прийшли приблизно два десятків людей на акцію солідарності з українським режисером Олегом Сенцовим у 100-ий день його голодування.

Олег Сєнцов голодує вже 100 днів Олег Сєнцов голодує вже 100 днів

Акція пройшла під назвою “Точка кипіння”.

Ще 14 серпня центральний офіс об’єднання письменників, редакторів і перекладачів «ПЕН-клуб» у Лондоні оголосив Усесвітню акцію з написання листів Олегу Сенцову. До вчорашнього вечора усі охочі могли принести чи надіслали своє звернення до українського режисера і вже сьогодні об 11:00 в різних куточках світу люди несли листи до російського консульства. У Львові захід  підтримали офіс «Львів — місто літератури ЮНЕСКО», український осередок міжнародного «ПЕН-клубу» й меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору».

Організатори зробили типовий зразок листа, який міг підписати кожен охочий під час відкриття фестивалю Параджанова у Львові. Або ж написати звернення самостійно й віднести їх у музей «Територія терору». Отримали до десятка листів і малюнків. Загалом в рамках акції у різних містах зібрали близько 500 листів. Дехто писав слова підтримки Олегові Сенцову, хтось писав президентові Володимиру Путіну і просив помилувати й відпустити режисера.

Олег Сєнцов голодує вже 100 днів Олег Сєнцов голодує вже 100 днів

«Одна людина зараз є нашим голосом в Росії, мовчазним голосом, тому що до нього наші листи зараз не доходять. Але, не зважаючи на це їх треба продовжувати писати, тому що цей голос має бути почутий його рідними. Він має бути почутий президентом Російської федерації. Олег повинен розуміти, що досі є люди, які знають, що він там і які його чують, які намагаються докричатися до нього», — каже Богдана Брилинська, керівниця офісу «Львів — місто літератури ЮНЕСКО».

Львів’янин Михайло Галишин теж прийшов під російське консульство, щоб підтримати політв’язнів. «Для мене важливо підтримати Олега. Цю людину зараз утримують, як сто років тому утримували в таборах нашу інтелігенцію. Росія — недодержава, яка продовжує ці традиції: традиції маразму, традиції насилля і мені не прийнятні ці ідеї», — зазначає Галишин.

Передати листи у консульство учасникам акції не вдалося. В установі не було нікого, крім охорони, яка відмовилася приймати листи. Волонтери перекладуть їх і таки вишлють в колонію, де утримують Сенцова. «Олега в колонії тримають у стані повної інформаційної ізоляції. Був період, коли він фактично не знав, чи про нього хтось пам’ятає. Те, що ми можемо робити, аби Олег знав, що ми про нього думаємо, що ми з ним солідарні — це писати листи і висилати їх поштою у колонію суворого режиму «Білий ведмідь».

Звичайно, невелика частина цих листів реально доходить, але якщо хоч щось дійде, це вже буде великий успіх. Ці листи блокуються на всіх етапах, навіть зараз ця установа закрита.  Є охорона, яка не уповноважена приймати жодні речі», — каже співорганізатор акції, письменник і перекладач Остап Сливинський.

Олег Сєнцов голодує вже 100 днів

 

 Свої слова підтримки Олегові висловили й відомі письменники й режисери: Томас Топард, Майкл Лі, Світлана Алексієвич, серед українців – Сергій Жадан. Листи від двох останніх діячів культури прозвучали й під час акції. Під час акції прочитали листа нобелівської лауреатки і письменниці Світлани Алексієвич:

«Дорогий Олеже, пишу тобі сьогодні, сподіваючись, що ти якимось чином отримав цього листа, хоч  я знаю, що ти не отримуєш своїх листів. Надто боляче думати, що ти так раптово і безпричинно втратив свою свободу, що тебе тримають так далеко від сім’ї і дітей, що навіть коли вони забрали у тебе все, немає можливості передати тобі хоча б наші слова підтримки. Вони бояться наших слів, бояться усвідомити, що люди з усього світу підтримують тебе. Я пишу, сподіваючись, що одного дня ти будеш вільним і зможеш побачити скільки людей було поруч від самого початку. Що ми читаємо новини у пошуку твого імені і боїмося найгіршого, але ніколи не втрачаємо надію. Я хочу, аби ти побачив, як впливає твоя рішучість і жертовність на стількох людей з усього світу. Безглузда брехня і маневрування російської влади лише підтверджують нашу рішучість. Намагаючись змусити тебе мовчати, своїми діями вони тільки підсилюють твій голос з-за грат. Знай, що люди в усьому світі називають твоє ім’я, засуджуючи дії російської влади і закликаючи до твоєї свободи. Твоя сміливість сповнює нас мужності. Ти нам потрібен. Не здавайся», — написала Алексієвич.

Джерело: Громадське Радіо

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: