Оксана Куманська-Нор прокоментувала судовий позов Ярослава Жукровського.

Судове засідання у справі про звільнення екс-керівника львівської юстиції вкотре перенесли.

Про звільнення Ярослава Жукровського з посади начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області стало відомо ще  напередодні Нового Року. І вже 2 січня на брифінгу екс–начальник заявив, що оскаржуватиме таке рішення у суді.

Ярослав Жукровський був офіційно призначений начальником Головного територіального управління юстиції у Львівській області у серпні 2015 року. З того часу, за словами його підлеглих, проявив себе як мудрий керівник: боровся проти хабарництва та викривав корупційні схеми. Однак, не все було так гладко, як здається на перший погляд.

У вересні 2017 року до Мін’юсту надійшла скарга про те, що Ярослав Жукровський на співбесідах запитує дату народження Степана Бандери та слова пісні «Лента за лентою». За результатами перевірки представники міністерства не побачили у цьому порушень. Проте, можливо, що саме ця заява й стала першим поштовхом до звільнення тоді ще керівника юстиції.

Однак у Мін’юсті пояснюють, що офіційна причина його звільнення – перевищення службових повноважень. Таке рішення було встановлено Дисциплінарною комісією при перевірці інформації, викладеною у зверненні начальника управління державної реєстрації обласного управління юстиції Оксани Куманської-Нор. Рішення дисциплінарної комісії Жукровський вважає «маразматичним». Під перевищенням службових повноважень розуміють видання Ярославом Жукровським наказу, відповідно до якого будь–яке входження його підлеглих у державний реєстр має здійснюватись виключно на основі письмового подання.

«Один із державних службовців, а саме керівник управління державної реєстрації, давала усні вказівки державним службовцям заходити у державні реєстри й здійснювати моніторинг. Я маю підстави казати, що здійснювалось це з неправомірною метою і з подальшим «видоюванням» коштів у забудовників. І я готовий це довести у суді. Саме тому я видав наказ: якщо хтось хоче увійти у державний реєстр, то має надавати письмове обгрунтвання на це. Я зруйнував схему, очевидно, через те і поплатився. І вважаю, що пані Куманська не відповідає займаній посаді і її вже давно треба звільнити з органів юстиції. Маю певні факти щодо цього, але міністерство поки що не побачило там порушень», – зазначив Ярослав Жукровський в одному зі своїх інтерв’ю.

Оксана Куманська-Нор прокоментувала судовий позов Ярослава Жукровського.

Оксана Куманська–Нор – начальник управління державної реєстрації ГТУЮ у Львівській області. Її звинувачують у тому, що вона нібито давала усні вказівки своїм підлеглим заходити у державний реєстр та здійснювати моніторинг забудовників. Про це свідчать доповідні записки державних службовців обласного управління юстиції.

Оксана Куманська-Нор прокоментувала судовий позов Ярослава Жукровського.

Проте, коли і для чого були написані ці записки? У добровільний, чи, можливо, примусовий спосіб, – залишається загадкою.

Один із державних службовців, яка писала доповідні, на запитання журналістів Lemberg News Info відповіла, що вказівки про моніторинг державних реєстраторів від Куманської-Нор О.П. насправді не отримувала. Сказала, що не хотіла б говорити про те, чому так вчинила і пояснила, що її було втягнуто у авантюру, яку не хоче згадувати та про яку шкодує. Прізвища просила не називати.

То що ж відбувається? Кого і для чого покривають залякані свідки і навіщо Жукровському Я. І. були потрібні ці доповідні, якщо насправді жодного моніторингу не відбувалось ?

Головне територіальне управління юстиції не коментувало тривалий час жодних звинувачень пана Ярослава.

На пропозицію надати коментар Lemberg News Info пані Оксана Куманська-Нор розповіла, що жодних вказівок з її сторони однозначно не було, та звинувачення пана Жукровського розцінює, як  обрану ним тактику захисту:

«Це його право на свободу слова і вибір тактики захисту. Проте, як адвокат, переконана, що тактика захисту, яка базується на неправдивих показах – це дорога в нікуди і у будь-якому разі – програш, на якому б етапі це не було».

 «Моя робота блокувалась начальником юстиції  ще з кінця травня 2017 року до початку січня. За цей період Ярославом Івановичем було скеровано 4 подання про моє звільнення, але жодне з них не мало ніякого відношення до моніторингу реєстрів. Серед них: запізнення на роботу, неправильне оформлення документів, надання доручень працівникам у позаробочий час та інше. Словом, притягнення до відповідальності за будь–що, окрім моніторингу реєстрів. Мені не давалась можливість давати відповіді правоохоронним органам на запити, що надходили, що, зрештою, і стало підставою видачі незаконного наказу, де у випадку надходжень запитів, зокрема, правоохоронних органів, доступ до реєстру мав право отримати працівник лише після згоди на це тоді ще діючого начальника ГТУЮ, Ярослава Жукровського. Коли ведеться кримінальне провадження і до нас звертається Служба безпеки України, то не виконувати їх запити й не надавати їм інформацію просто неможливо.

На запитання журналістів, в чому полягала проблема з доступом до реєстрів, яка є ключовою у скандальному звільненні Ярослава Жукровського, пані Куманська-Нор повідомила, що кожна дія у реєстрах автоматично фіксується і система має опцію видавати звіти по кожному державному реєстратору, чи, працівнику, які мають доступ до реєстрів. Відтак володіти інформацією, про те, хто чим займається, є легко і спотворити ці дані є неможливим. Система автоматично формує звіти, тому, хто і для чого заходив у реєстр – прослідкувати дуже легко.

«Звісно, я за справедливе і законне судове рішення, тому якщо суд прийме рішення про поновлення Ярослава Жукровського, з довірою прийму таке, проте, звісно, продовжувати працю у Львівській юстиції не буду. Бачу свою роботу у команді однодумців із прозорими і відкритими цілями і намірами, де кожному слову відповідає діло, а людяність і законність  є безумовними умовами для спільної праці. В цілому, бажаю Ярославу Івановичу лише успіхів і сили достойно та гідно відстоювати свою позицію», – зазначила заступник Начальника ГТУЮ з питань державної реєстрації.

Судове засідання 23 квітня за позовом Ярослава Жукровського вкотре перенесли через самовідвід судді. Зараз посаду начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області займає Іванна Смачило. Проте, чи вдасться Ярославу Жукровському повернути собі крісло начальника, дізнаємось після рішення суду.

“Я б сказав, що я – не зовсім колишній (керівник обласного управління юстиції – прим. авт.). а тимчасово колишній. бо я впевнений у тому, що я скоро повернусь, ненадовго – для того, щоб завершити ті речі, які мною були розпочаті”, – повідомив Ярослав Жукровський в інтерв’ю радіо “Вголос” в січні цього року.

Наступне судове засідання призначено на 28 квітня на 13 год. 00 хвилин, на якому будуть допитуватись уже і свідки.

Оксана Куманська-Нор прокоментувала судовий позов Ярослава Жукровського.

Фото: Збруч Львівський національний університет імені Івана Франка

З пані Оксаною Куманською-Нор спілкувалася – Марта ШАЛА.

Підготували: Марта ШАЛА, Віра ГАМАН

Використані матеріали: 

«Нові обличчя» Петренка: на посади у львівській юстиції повернулися старі одіозні кадри, – «Правда. Розслідування»

Програма “Наголос” з Ярославом Жукровським

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: