НБУ випустив монету, присвячену картоплі.

22 травня 2018 року Національний банк вводить в обіг срібну пам’ятну монету “Копання картоплі” номіналом 10 гривень.

Нова монета від Національного банку України, яка присвячена копанню картоплі, вже надійшла в обіг, інформує прес-служба НБУ.

НБУ випустив монету, присвячену картоплі.

У прес-службі зазначають, що картопля з’явилась в Україні у 1780 році, і певний час навіть була одиницею обміну. Картопля міцно ввійшла в український побут та культуру, повідомляє Lviv.com.

За однією з версій, в Україні картопля вперше з’явилася у 1780 році у маєтку графа Потоцького, а поширилася завдяки німецьким колоністам. Відтоді ця рослина настільки міцно вкоренилася на українському ґрунті, що вже стала невід’ємною частиною нашої національної культури.

На аверсі монети розміщено стилізоване зображення дерева життя з дзеркальним верхів’я на тлі поля. Для оздоблення нижніх бульб використано локальну позолоту. Вміст золота в чистоті не менше ніж 0,001 г.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображені Чоловік і Жінка, які копають картоплю. Їхні постаті у формі серця (локальна позолота) символізують потяг і любов до землі-годувальниці, як споконвічної української цінності, що єднає Чоловіка і Жінку
По колу розміщено напис «Копання картоплі».

«На реверсі монети на дзеркальному тлі зображені чоловік і жінка, які копають картоплю. Їхні постаті у формі серця (локальна позолота) символізують потяг і любов до землі-годувальниц. По колу розміщено напис «Копання картоплі», — йдеться у повідомленні Нацбанку.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори: Володимир Дем’яненко, Анатолій Демяненко.

Тираж накарбованих монет складає 4 тисячі одиниць.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: