На скільки піднімуться ціни через новий курс долара

За прогнозами експертів, підвищення фіксованого курсу долара НБУ на 25% знизить різницю між офіційною та ринковою вартістю валют, проте ціни на пальне та імпортні товари можуть збільшитися.

Про це повідомляє Vesti.ua.

“Що буде далі? Далі ми житимемо в новому еквілібріумі курсу долара до гривні, і я вважаю, що після успішно проведеної реструктуризації боргу фінансова система має достатньо ресурсів, щоб утримати цей еквілібріум десь на півроку-рік, а потім подивимося”, – прогнозує член наглядової ради Приватбанку Роман Сульжик.

Він додав, що курс на сьогодні є ринковим, тому суттєвих відхилень на чорному ринку не повинно бути. Спекулянти все ще можуть заробити щось на штучно створеному тимчасовому ажіотажі, проте цього разу “відірвати чорний курс від офіційного” навряд чи вдасться.

До підвищення фіксованого курсу різниця в ціні становила 30%, зараз вона знизиться до 20%. Однак, на думку аналітиків, у разі рішення Нацбанком перейти до ринкового курсоутворення гривня може впасти.

“Наступний крок – це +25% у цінах на заправках і на всі продукти і товари. Адже паливо купували виключно за старим курсом міжбанку. А тепер треба за новим курсом”, – вважає керівник відділу аналітики Forex Club та Libertex Андрій Шевчишин.

За його словами, деякі імпортери ще до підвищення офіційного курсу закладали до своїх товарів 40 грн/$. Тепер, можливо, закладатимуть ще більше.

 

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: