На Львівщині відкриють музей видатного композитора Ігоря Білозора.

24-го березня Ігорю Білозору виповнилося б 63 роки.

Сьогодні, 27 березня, у Львові відбулась прес- конференція на тему: «Створення інтерактивного мистецького простору Ігоря Білозора (сучасного європейського музею) у м. Радехів — родинній колисці композитора.

Видатний український композитор Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в районному містечку Радехів, що на Львівщині. Про музику Ігор мріяв завжди, хотів стати творцем української пісні.

На Львівщині відкриють музей видатного композитора Ігоря Білозора.

Кумиром для Ігоря був Володимир Івасюк. У співавторстві з поетом Богданом Стельмахом він створив низку геніальних українських пісень. Серед них: “Пшеничне перевесло”, “Мамина світлиця”, “Весільний марш”, “Перший сніг”, “Ніби вчора” та багато інших. 8 травня 2000 р. у “Цісарській кав’ярні”, що у центрі Львова, убили українську пісню. Лікарі 20 днів боролись за життя композитора, але у ніч на неділю 28 травня 2000 року серце його перестало битися. Творчість Ігоря Білозора називають одноголосно: «недоспівана пісня».

На Львівщині відкриють музей видатного композитора Ігоря Білозора.

Ігор Білозір – це особлива людина й у нього особлива історія. Він був надзвичайно світлою, доброю й талановитою людиною”, – розповів голова правління фонду Ігоря Білозора та щирий його товариш  Юрій Кедринський .

“Як ми втішились, коли до нас (в Радехів) приїхали Оксана Білозір, Андрій Білозір, Юрій Кедринський, Михайло Маслій та запропонували створити  інтерактивний мистецький простір Ігоря Білозора. Ми з радістю погодились на цю пропозицію та почали шукати приміщення. Ігор для нас – це символ, тому ми хотіли, аби все було якнайкраще. 28 лютого ми прийняли рішення свторити музей на площі ім. Ігоря Білозора у приміщенні кінотеатру. Ми хочемо зробити музей у вигляді світлиці”, – зазначив міський голова Радехова Степан Коханчук.

На Львівщині відкриють музей видатного композитора Ігоря Білозора.

На Львівщині відкриють музей видатного композитора Ігоря Білозора.

Музей – простір поділять на особисту й інтерактивну частини. Там можна буде побачити особисті речі композитора. Також на території музею хочуть створити караоке, де би відвідувачі змогли поспівати улюблених пісень геніального українського композитора.

“Хочу подякувати всім, хто долучився до цього проекту. Татовим колегам, які робили все для того, аби батькова пісня жила. Я вважаю, що татові пісні – це велике надбання. Я горджуся й дякую Богові за те, що маю таке прізвище”, – розповів син Ігоря  Білозора Андрій.

Музей планують відкрити до ювілею Ігоря Білозора у 2020 році.

Підготувала: Марта ШАЛА

Фото: Віталія ВЕРТЕЛЕЦЬКА

 

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS

Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: