Міністр освіти відмовився від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що відмовився від ступеня кандидата наук.

Він став першим в Україні, хто лишився без цього звання за новим офійним механізмом. Про це міністр повідомив у Facebook 30 травня.

“На собі першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора (29 травня. – Gazeta.ua) вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії”, – написав міністр.

Лісовий додав, що наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, який доопрацьовується.

“В академічному світі науковий ступінь – це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці”, – написав він.

Слідом за очільником МОН офіційно відмовився від наукового ступеня голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Він мав ступінь доктора технічних наук.

“Формалізовані наукові ступені часто є “необхідним аксесуаром” і не відображають внутрішньої суті науковця. Науковця, в першу чергу, визначають якість, цитованість наукових праць та впроваджені наукові розробки, а не формалізований диплом”, – написав Бабак в Telegram.

Таким чином він став другою людиною після Лісового, яка відмовилась від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті.

“Десь місяць тому я віддав на перевірку текст своєї докторської дисертації. І так, декілька експертиз показали, що там є часткові збіги тексту з іншими роботами. Хоча їх всі можна пояснити, формально це є порушенням. А через те, що наша задача – сформувати нову культуру академічної доброчесності, будемо відмовлятися від старої. І потрібно починати з себе”, – додав Бабак.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: