Львівські вчительки української мови продефілювали у вишиванках

Упродовж останніх декількох днів педагоги обговорювали книжки, педагогіку, українську мову і культуру в світі а тепер, ще й спробували відчути себе зірками подіуму.

Львівські вчительки української мови продефілювали у вишиванках

З педагогів у моделі – у Львові вчителі з 36 країн світу дефілювали у вишиванках. Всі учасниці незвичного показу мод приїхали на перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл. Від п’ятниці дві сотні освітян ділилися своїм досвідом, ну і насамкінець форуму вийшли на подіум.

Упродовж останніх декількох днів вони обговорювали книжки, педагогіку, українську мову і культуру в світі. Сьогодні ж чепуряться, одягають підбори, а головне – вишиванки, щоб вперше стати моделями на показі національного одягу.

“Взагалі-то я була шокована, тому, що я 158, хоч завжди кажу 160. Дрібничка, але приємно. Я думала не піду, а вони сказали: “ні, всі хто хоче приймати участь, прошу записуватися” і власне це воно нас так об’єднало гарно”, – розповідає викладачка школи св.Володимира в Торонто Ірина Берлінг.

Львівські вчительки української мови продефілювали у вишиванках Львівські вчительки української мови продефілювали у вишиванках

Новоспечені моделі – місцеві освітяни, а також українки, які викладають у суботніх та недільних українознавчих школах в усьому світі. До Львова вони з’їхалися з 36 країн: від Аргентини до Арабських еміратів. Іванка працює у Канадському місті Оттава. Вишиванку за кордоном майже не знімає.

“Вишиванки у Канаді вважаються просто красивим одягом, який інколи продається у звичайних магазинах, не настільки шикарний, але коли бачать такий, то теж хочуть собі придбати”, – пояснює Іванна Плахотнюк.

Для показу львівські майстрині підготували 40 різноманітних вишитих сорочок. Орнаменти копіювали з вишиванок, яким майже триста років.

“Я вже так дивлюся і думаю: Боже, чого ж я не маю того розміру, бо я хочу он от цю сорочку, така красива, дуже. Я таких взірців ще не бачила”, – ділиться вчителька львівської школи №99 Ліля Талішева.

Наталія у захваті від свого першого дефіле, тож не може стримати емоцій. Жінка працює в українській недільній школі, аж у Токіо. Там навчає японців наших національних традицій.

“На українську вишиванку вони реагують дуже позитивно. І ми в Токіо проводимо кожен рік парад вишиванок. Його проводить зазвичай наша діаспора, а цього року доєдналося дуже багато японців, які просто на вулицях долучалися до параду”, – розповіла викладачка

Львівські вчительки української мови продефілювали у вишиванках

“Показати українську жінку красиву, стильну, модну, яка вміє відповідати на різні виклики, бо повірте, для пересічної жінки вийти на подіум – це також виклик”, – пояснює співорганізаторка форуму Ірина Ключковська.

Після показу педагоги знову візьмуться обговорювати методики викладання і популяризації української культури. А вже в середу, 22 серпня, форум закінчиться і учасниці вирушать по домівках.

 

Джерело: 5канал

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: