Львів’яни, які переплили Босфор діляться враженнями

Історія про те, як кілька десятків львів’ян об’єднались, щоб разом займатись спортом та здобувати спортивні досягнення.

13 львів’ян, учасників клубу Swim4U цього року змогли підкорити Босфор. Окрім них, у міжнародному запливі взяли участь майже 2,5 тисячі спортсменів, аматорів та просто новачків. Вони подолали 6,5 км за течією у протоці Босфор, яка роз’єднує Стамбул на дві частини – європейську та азійську. Співзасновник Swim4U Володимир Мисак, який разом зі своїм другом Микитою Убийвовком згуртували більше 70 львів’ян для регулярних занять плаванням, 13 з яких наважились на заплив через протоку між Мармуровим та Чорним морями.

Перші враження та емоції

Ми почали заплив з азійської частини та закінчили у європейській. Довжина маршруту склала 6,5 км за течією. Звичайно, за течією плисти трохи простіше, але в кінці маршруту майже всіх плавців спіткала одна проблема – течія стала зворотною, і з нею потрібно було боротись. Через це деякі учасники не змогли успішно фінішувати – не пливли достатньо швидко, щоб перегнати течію. Загалом, десь 100 осіб так і не змогли дістались до фінішу.

Враження про заплив у кожного різні. Після подолання повного Ironman, я, наприклад, не ставився до цього як до якогось великого виклику. Наприклад, перший етап Ironman – 3,8 км плавання, а це як розминка перед наступними етапами – велозаїздом на 180 км та забігом на 42 км. Мій результат запливу в рамках Ironman – 1 год 17 хв, а Босфор я переплив за 1 год 19 хв. Відповідно, через течію Босфору я проплив еквівалент 4 км.

Львів'яни, які переплили Босфор діляться враженнями

Львів'яни, які переплили Босфор діляться враженнями
Члени клубу Swim4U. Другий праворуч – Володимир Мисак

Для мене особливо цікавим було те, що течія в різних місцях є різною – часто змінює свій напрям. Тому важливою частиною підготовки є тактика. Наприклад, уже в кінці маршруту, коли основна частина людей почала зміщуватись до фінішу, я зробив так само і, як наслідок, останні 150-250 метрів я дуже багато часу і зусиль віддав у боротьбі з течією.

Клуб Swim4U зумів об’єднати групу людей. Також дуже тішить і мотивує, що ми з Микитою змогли залучити людей для спільних тренувань та досягнень певних цілей, роблячи їх життя набагато яскравішим та повнішим. Зокрема, класно те, що близько половини учасників наших програм починають з самого нуля, вчаться основ, а вже за деякий час мають чудові результати і можуть долати значні відстані вплав.

Якщо взяти лише цю поїздку, особисто я досягнув чотири цілі:

1.       Регулярно тренувався та отримав нове спортивне досягнення;

2.       Здійснив спільну поїздку з друзями, де ми мали тиждень, щоб наспілкуватись, нагулятись, оскільки у Львові для цього часто бракує часу;

3.       З’їздив у відпустку із сім’єю;

4.       Розширення горизонтів – у Стамбулі ми багато дізнались про місцеву культуру, релігію та традиції.

Філософія Swim4U

Учасники нашого клубу, окрім, власне, тренувань, мають змогу взяти участь у різноманітних відкритих змаганнях, які кожен з нас визначає як якесь досягнення. Звичайно, молодим, успішним людям, які вже реалізувалися в житті, набагато простіше придбати нове авто, але це короткочасні емоції та враження, що не зрівняються з таким досягненням, як переплисти Босфор.

Львів'яни, які переплили Босфор діляться враженнями
Співзасновник клубу Микита Убийвовк.

Як готуються учасники Swim4U

Підготовка учасників клубу до Босфору стартувала в січні, але під час тренувань до нас доєдналися й інші учасники. Наприклад, Інна прийшла до нас у березні фактично без досвіду. Вона навчилась тут плавати, дуже швидко прогресувала, і їй вдалось перекупити слот для участі в тих осіб, які відмовлялись по ходу підготовки. Загалом у нас було 4-5 осіб, які фактично тренувались з нуля.

Львів'яни, які переплили Босфор діляться враженнями

Щодо решти, то 45% учасників Swim4U плавати не вміли взагалі або плавали на елементарному рівні. Інші 45% вміють триматись на воді, але роблять це технічно неправильно. Решта – це ті, хто мав певні навики, але все одно стикався ще з багатьма нюансами, які ми дізнаємось в процесі підготовки.

Важлива частина підготовки – це перевірка стану здоров’я. Особливо це стосується новачків. Наші учасники готуються плисти з найменших дистанцій – 100 метрів. З часом кожен новачок уже може проплисти 2-3 км.

Як стати членом клубу

У нас різні програми – від «Мій перший кілометр» до програми підготовки до Босфору. Відповідно це різна вартість. Водночас вже відвідини міст, де відбуватимуться змагання, – це вже особиста справа кожного. Наприклад, у нас є учасники, які робили прямий переліт Львів-Стамбул, а є такі, що добирались через європейські аеропорти за допомогою лоукостів. Так само з готелями – кожен обирає собі по кишені.

Цілі команди

Ми робимо наші програми підготовки так, щоб учасники тренувались під якусь конкретну ціль. Наприклад, у жовтні нас чекає Oceanman Benidorm в Іспанії. Трохи раніше, у вересні, – заплив в Одесі. Також ми шукаємо якісь змагання на кінець зими-ранню весну, щоб знову мати мотивацію. Крім цього, частина людей вже заявила, що наступного року знову приїдуть плисти через Босфор.

Для просунутих аматорів все досить просто – з ними ми працюємо над покращенням техніки та підвищенням ефективності їхнього плавання для того, щоб вони плавали швидше.

Найважливіше для нас – це мати мотивацію. Наприклад, коли ще не було клубу, я лише дізнався, що є такі змагання, як переплисти Босфор, то написав у себе на Facebook пост – «їду на Босфор, хто зі мною». Мені стало дуже приємно, що є люди, які готові прийняти такі виклики, а найважливіше – спільно тренуватись, щоб дотримуватись здорового способу життя.

Джерело: ТвоеMisto

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: