Львівських забудовників лобіюють чиновники з ДАБІ (ДЕТАЛІ)

На офіційному сайті Держархбудінспекції  з’явилась цікава новина про те, що в.о. голови ДАБІ Олександр Строкач особисто втрутився у містобудівну ситуацію на Львівщині.

“У зв’язку з численною кількістю скарг і повідомлень про корупцію з боку департаменту Держархбудінспекції у Львівській області в.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Строкач приїхав до Львова, щоб особисто перевірити роботу територіального органу”, – йдеться у повідомленні.

У цій новині не було відображено будь-яких конкретних фактів або показників діяльності територіального органу. Незрозуміло, чому саме Строкач виїжджає на “повідомлення про прояви корупції” замість правоохоронних антикорупційних органів, яких так багато створено в Україні.

Журналісти порталу OBOZREVATEL  вирішили з’ясувати, якими підводними течіями зумовлена така діяльність команди ексголови ДАБІ Олексія Кудрявцева, і що спонукало їх почати кампанію по звільненню директора департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області.

Тим більше, що в ЗМІ є багато фактів зловживань в інших областях, а Львівська область традиційно одна з найпроблемніших. Загалом, такого типу публікації, які не містять фактів, свідчать лише про те, що за відсутності реальних підстав для зміни керівництва починається підготовка приводу для звільнення чиновника.

Таке вже неодноразово робив Олексій Кудрявцев на посаді глави Держархбудінспекції. Судячи з наявної інформації, те ж саме робить зараз його людина на цій посаді.

Є такий собі львівський забудовник Ростислав Мельник. Засновник будівельної компанії РІЕЛ та син львівського ексрегіонала. Користь від дружби з посадовцями він зрозумів, коли в 2003 році розпочав успішний будівельний бізнес, повернувшись із заробітків у Великобританії.

За “дивним збігом”, це збігається з призначенням його батька – Леоніда Мельника на посаду першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації у тому ж 2003 році.

Виходячи в 2013 році на будівельний ринок Києва, Мельник познайомився з невідомим тоді ще столичним “рішалою” Олексієм Кудрявцевим, який в 2015 році став керівником ключової для Мельника структури – Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Цей тандем став напрочуд успішним для компанії РІЕЛ: журналісти OBOZREVATEL провели невелику аналітику, як перебування Кудрявцева на посадах в ДАБІ вплинуло на показники реалізованих проєктів з сайту компанії РІЕЛ.

Усе дуже наочно, навіть не треба коментувати. А тепер повертаємося до глави львівської ДАБІ.

Кілька яскравих прикладів. Під час введення в експлуатацію житлового комплексу класу наслідків СС3, сертифікат видається Держархбудінспекцією, але львівське ДАБІ має підтвердити відповідність нормативам і проєктній документації. Тому, якщо місцеві чиновники займуть принципову позицію, розуміючи, що беруть на себе відповідальність, наслідком буде негативна довідка і відмова у видачі сертифікату.

Тому Кудрявцеву зі Строкачем, аби виконати зобов’язання перед своїм товаришем, доводиться певним чином переконувати місцевий орган або ж тримати певного “фунта” – інспектора, котрий, не розуміючи всього обсягу відповідальності, підписує документи.

Другий приклад. Забудова промислової території Львівського міського молочного заводу багатоквартирним житловим кварталом з об’єктами громадського призначення, дошкільним навчальним закладом, підземними та наземними паркінгами та об’єктами інженерної інфраструктури на вул. Рудненська, 8.

Дозвіл видається, попри класичні відхилення проекту від детального плану території, незабезпечення норм по паркомісцям і прибудинковим майданчикам; не дотримані навіть норми з інклюзивності споруд, якими так любило хизуватися міністерство Альони Бабак.

Змушуючи забудовника надавати повний пакет документації та усувати порушення, цей керівник створює дискомфорт для близького товариша Кудрявцева. Тим паче, що до кінця 2019 року цьому забудовнику необхідно здати певну кількість об’єктів.

Крім цього, в кращих традиціях будівельних пірамід, необхідно нарощувати кількість об’єктів будівництва, поки Кудрявцев контролює ДАБІ. Йдеться про забудоваутериторії ВАТ “Львівський завод штучних алмазів і алмазного інструменту”, Львівського міського молочного заводу, території військової частини тощо.

Закриваючи очі на порушення під час видачі дозволів, потім дуже важко переконати видати документ про відповідність. Є певне розуміння того, як працює ДАБІ і які грошові потоки крутяться на цьому ринку. Як казав колись сам Кудрявцев у вузькому колі, “п’ять на двох не ділиться”. За його логікою, краще замінити незалежного місцевого керівника на людину забудовника, якій не потрібно нічого пояснювати.

Таким чином, цього керівника просто вирішують замінити на особу, більш лояльну до Мельника й компанії РІЕЛ. За даними журналістів, Кудрявцев вже чинив так само в Херсонській області, зробить і на Львівщині.

Ситуація виглядає саме так, ніби керівник львівської ДАБІ перестав бути зручним, не підписуючи сумнівні документи про готовність об’єктів за вказівкою Кудрявцева і Строкача. Адже відповідальність за введення в експлуатацію буде нести саме він. А як вміє Кудрявцев перевзуватися в повітрі, переінакшувати ситуацію і виставляти всіх корупціонерами – він дуже добре знає.

І тепер вишенька на торті. Якщо придивитись до біографії міністра розвитку громад та території Альони Бабак, то знайдемо цікаві факти.

Нагадаємо, що “Самопоміч” – це політичний проект відомого львівського мера Андрія Садового, який особисто підбирав команду лояльних однодумців.

З цього, по-перше, зрозумілим стає поява головного архітектора міста Львів Юліана Чаплинського на посаді заступника Альони Бабак.

По-друге, мабуть, саме через львівського забудовника Мельника Кудрявцев отримав протекторат і рекомендації перед новим міністром, як полум’яний борець із корупцією, і повернув собі вплив на ДАБІ.

Імовірно, йдеться про потенційне джерело фінансування партії “Самопоміч”. Адже неважко припустити, куди будуть спрямовуватись корупційні потоки з ДАБІ. Це може пояснювати дивну поведінку міністра і ігнорування очевидних речей у Держархбудінспекції.

Кланова система нікуди не поділася. Донецьких замінили вінницькі, а їх у свою чергу замінюють львівські.

А поки президент Зеленський виконує за Альону Бабак її безпосередню роботу, вирішуючи проблему заморозки будівництва житлових комплексів корпорації “Укрбуд”

Пише “ВИБІР”

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: