Кримінальна відповідальність за незаконну вирубку лісів

Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”.

За незаконну вирубку та контрабанду лісу з 1 січня 2019 року притягатимуть до кримінальної відповідальності та стягуватимуть штрафи. За пошкодження дерев, чагарників, їх незаконну порубку громадян каратимуть штрафом від 15 до 30 неоподаткованих мінімумів, а посадових осіб від 150 до 300. Особа, що протягом року вже притягувалася до адміністративної відповідальності, платитиме удвічі більшу суму.

Новим законом передбачені такі доповнення до Кримінального кодексу:

  • Переміщення матеріалів через митницю поза митним контролем ( чи приховано від митного контролю) карається позбавленням волі від 3 до 5 років.
  • Особам, які притягувалися до кримінальної відповідальності раніше, загрожує термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
  • Нелегальна вирубка деревини у лісових насадженнях, її перевезення, зберігання та збут караються грошовим штрафом у розмірі від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів громадян або позбавленням волі до 3 років.

Раніше за незаконну вирубку лісу українські суди призначали мінімальне покарання у вигляді штрафу близько 5 тисяч гривень.

Кримінальна відповідальність за незаконну вирубку лісів

За останні роки лісистість України скоротилася на 11%. Щороку браконьєри вирубують  20% від об’єму деревини, що виробляється в країні. Букові праліси Карпат входять до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. За 4 роки у Карпатах вирубали територію, еквівалентну розміру 111 футбольних полів.

Джерело: Lviv.com

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: