Чим шкідливий холестерин, та як нормалізувати його рівень у крові?

Шалений ритм життя, хаотичне харчування, стреси, куріння – все це шкодить нашому здоров’ю.

Тому потрібно піклуватися про себе та слідкувати за рівнем холестерину у крові, адже його ігнорування може призвести до розвитку серйозних хвороб.

Що таке холестерин?

Холестерин відноситься до органічних сполук, ліпідів, що потрапляють в організм разом з продуктами харчування, а також синтезуються печінкою. Як один з різновидів природних жирних спиртів, холестерин потрібен для забезпечення нормальної життєдіяльності людини.

Чим небезпечний холестерин?

Циркулюючи в крові, холестерин, при його надлишку, має властивість злипатися і накопичуватися в артеріях. Скупчення або бляшки ускладнюють рух крові, створюючи перешкоди кровотоку і звужуючи просвіт судин, що викликає кисневе голодування і недостатнє кровопостачання тканин і органів. При розпаданні частини бляшок сприяють формуванню тромбу, що провокує тромбоемболії, інфаркти, інсульти та може призводити до летального результату. Також високий рівень холестерину підвищує ризики атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Як нормалізувати рівень холестерину в крові?

Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, дає поради, що варто робити, аби тримати свій рівень холестерину в нормі:

  1. Слідкуйте за раціоном

Зміна на більш здорову дієту може зменшити загальний рівень холестерину на більш ніж 10%, якщо його понад міру.

Варто вживати невелику кількість продуктів, що містять насичені жири (м’ясо, сало, тваринні жири, вершкове масло, незбиране молоко) та надавати перевагу рибі і складним вуглеводам (овочі, фрукти, бобові, продукти з цільного зерна).

До прикладу, омега-3-поліненасичені жирні кислоти, що є в рибі, бобових та горіхах зменшують запалення та запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок (https://goo.gl/yXFwha).

  1. Будьте фізично активні

Фізична активність допомагає підвищити рівень “хорошого” холестерину, нормалізувати тиск, тренувати судини, підтримувати здорову вагу та знизити ризики появи діабету.

  1. Кидайте курити

Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності. В організмі відбуваються суттєві зміни вже навіть коли ви не курите протягом 20(!) хвилин — нормалізується тиск та частота серцевих скорочень.

Протягом 3 місяців — відбувається поліпшення кровообігу та функції легень. Вже через рік — ризик появи серцевих захворювань зменшується вдвічі в порівнянні з курцями. Тому так важливо позбутися цієї звички!

Куріння призводить в нашому тілі до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів.

Отже, важливо слідкувати за рівнем холестерину в крові, адже його надлишок, як і нестача, можуть нашкодити нашому здоров’ю.

Підготувала Вікторія Гогой.

Фото: Жіночий Світ

Чим шкідливий холестерин, та як нормалізувати його рівень у крові?

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Зручніше читати новини з телефону? Підписуйся на наш Телеграм – 

Чим шкідливий холестерин, та як нормалізувати його рівень у крові?

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: