70% кочових ромів мають мобільні телефони та паспорти.

7-го березня у Львівській ОДА відбулась нарада стосовно вирішення питань стихійних ромських поселень.

7 березня у Львівській ОДА відбулася нарада з представниками структурних підрозділів ЛОДА та представниками Міжнародного фонду «Відродження» стосовно вирішення питань стихійних ромських поселень (міжнародний фонд “Відродження” – благодійний фонд, що став ініціатором підтримки в Україні багатьох громадських ініціатив. Зокрема, введення зовнішнього незалежного оцінювання знань, сприяв створенню першому професійному об’єднанню журналістів в Україні, підтримав створення в Україні незалежного екзит-полу та ін. – прим. авт.)

 Зокрема, під час зустрічі, розглянули питання їхньої реєстрації, надання допомоги у сфері охорони здоров’я, освіти та соціального захисту.

«Наше завдання привернути увагу держави та органів місцевого самоврядування до даної проблеми, а вони вже вибирають інструмент вирішення цього питання в межах своєї компетенції.»,- зазначила керівник західноукраїнського представництва фонду «Відродження» Оксана Дащаківська.

У ЛОДА таку позицію підтримують, але кажуть, що виявити стихійні поселення не так просто і на це треба трохи часу.

«Це не так легко виявити, де є їхні поселення. Потрібно, аби людина прийшла до них, подивилась, як вони живуть, які мають потреби . Ми працюватимемо на цим», – пояснив начальник служби у справах дітей ЛОДА Володимир Лис.

Також на нараді розглядалося питання реєстрації осіб ромської національності: чи мають вони прописку, паспорти громадян України, чи працює з ними міграційна служба.

«Щодо реєстрації: ще у 20-тих роках була розроблена програма щодо паспортизації ромів. Більшість осіб даної нацменшини мають паспорти. На цій нараді було озвучено, що 70% ромського населення, які ведуть кочовий спосіб життя й живуть у стихійних поселеннях, мають мобільні телефони. Тобто, ідентифікувати особу не є проблемою. Більше того українське законодавство передбачає таку можливість. Проблема є в тому, що правоохоронні органи, або не хочуть цього робити, або ж це забирає багато ресурсів. А інша проблема в тому, що роми не відчувають прив’язаності до документу. Знайти паспорт й встановити особу  – це пряме завдання правоохоронних органів. Якщо вони не мають можливості її встановити, то цікаво, що вони взагалі роблять для того, аби її встановити», – розповіда кореспонденту Lemberg News  Оксана Дащаківська.

Як вже неодноразово зазначалось, у поліції осіб ромської, чи ж взагалі будь-якої іншої національності, які порушують закон, через три години просто відпускають, через відсутність документів та неможливість встановити особу.

«Насправді встановити особу дуже важко, якщо вона жодного разу не притягувалась до відповідальності, і я в жодному разі не акцентую на ромській національності, це проблема всіх громадян. Це питання можна вирішити лише на законодавчому рівні, затвердивши, аби всі громадяни носили з собою документи, що посвідчують особу», – пояснила керівник  прес-служби патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій.

 Очевидно, що ідентифікувати особу без документів таки можливо, але це дуже складно. На разі, у правоохоронних органах для неповнолітніх осіб кочових ромів стараються виробляти паспорти та реєструвати. Також йдеться про створення групи, яка би виявляла стихійні ромські поселення з метою їхньої соціальної підтримки.

70% кочових ромів мають мобільні телефони та паспорти.

Photo: ZIK

Підготувала: Марта ШАЛА

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS

Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: