Як навчитись грамотно витрачати гроші? Правило 50/20/30

Інколи здається, що чеки в супермаркетах, комунальні платежі, сплата оренди та багато інший речей позбавляють нас можливості витрачати кошти «на себе».

Проте якщо припинити хаотично планувати свої витрати, то можна побачити, скільки коштів «для себе» ми витрачаємо на непотрібні речі.

У чому полягає суть правила 50/20/30?

Це правило складається з трьох складових:

  • 50% ваших коштів витрачайте на необхідні речі: сплату рахунків, проїзд в транспорті, харчування;
  • 20% бюджету виділіть на заощадження, інвестиції;
  • 30% доходу без докорів сумління витрачайте на свої бажання, які не є необхідними. Наприклад, похід в кіно, подорожі, шопінг.

Якщо ввести цей розподіл у своє життя, то згодом ви зауважите, що покриваєте свої витрати, заощаджуєте, ви відповідальні за завтрашній день та маєте можливість насолоджуватись життям тут і зараз.

Як впровадити правило у своє життя?

  1. Спершу з’ясуйте свій бюджет. Підрахуйте зарплату, адже це стала сума, яку ви отримуєте щомісяця. З цього випливатиме ваш розподіл.
  2. Простежте за своїми витратами. Скільки коштів ви витрачаєте на проїзд, яка, зазвичай, ціна вашого обіду, який середній чек ви отримуєте в супермаркеті, скільки платите за оренду квартири тощо.
  3. Визначте, на що вам передусім потрібно витрачати гроші. Підрахуйте необхідні витрати.
  4. Вирахуйте, як виглядатиме правило 50/20/30 у грошовому еквіваленті. Якщо ви побачили, що витрачаєте забагато коштів на речі чи розваги, які не є для вас необхідними, скоротіть їхній список.

Чому правило працює?

Цей розподіл дає вам можливість сплачувати рахунки, заощаджувати кошти для великих покупок чи подорожей та витрачати гроші та розважатись, з насолодою витрачати кошти на свої бажання.

Окрім того, правило передбачає гнучкість. Це означає, що ви можете підкоригувати пропорції, щоб вони краще працювали на вас.

“Всі бюджети відрізняються, тому не можна говорити, що це точний процентний розподіл”, – стверджує Ерік Роберг, спеціаліст з фінансового планування, який спеціалізується на наданні допомоги фахівцям та підприємцям з Beyond Your Hammock

Отже, якщо ви досі не порозумілись із своїми витратами, спробуйте ввести у своє життя це правило, і, можливо, саме воно допоможе вам грамотно розподіляти свої кошти та не картати себе за марнотратство.

Підготувала Вікторія Гогой.

Фото: Бізнес-UA!

Як навчитись грамотно витрачати гроші? Правило 50/20/30

Зручніше читати новини з телефону? Підписуйся на наш Телеграм – 

Як навчитись грамотно витрачати гроші? Правило 50/20/30

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: