14 червня – Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

Щодня вчасне переливання крові рятує не одне життя.

Поки за кордоном люди активно стають донорами крові, в Україні цю справу часто пов’язують із так званим «заробітком на собі»*,  яким найчастіше користуються люди низького соціального статусу для того, щоб  отримати  безкоштовний  обід або фінансову допомогу. У цій статті ми намагатимемося спростувати вигадані факти про донорство та закликати більше людей долучатися до цієї  корисної не тільки для когось, а й  для себе справи.

У Львові є декілька пунктів для здачі крові, однак основним серед всіх залишається Обласний центр здачі крові.  Напередодні Всесвітнього дня Донора, який відзначається у всьому світі 14 червня, ми вирішили  дізнатися, в яких умовах здають кров львів’яни та яка статистика донорства в області.

14 червня - Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

Журналіст “Lemberg News Info” Марія Радайкіна розмовляла  з головним лікарем  Обласного центру здачі крові Ярославом Дяківом та завідувачем  донорського відділу – Ігорем Горбалем.

*В Україні діє закон, який передбачає захист прав донора. Обов’язково надається два вихідні на роботі, а якщо донором став студент, то він отримує звільнення від занять. Для постійних донорів діє система знижок на ліки та від 10 до 20% надбавки до  пенсії. В Україні  у всіх державних медичних установах, де  проводиться здача крові,  донори не отримують жодної фінансової виплати.

Ігор Горбаль: «У нас є стабільна кількість донорів: по області – 56% здають у Львові, а решта на периферії по кожному району. Всі абсолютно безкоштовно здають кров. Приємно,  що  до цієї справи приєднуються також волонтери. Ось цього року  ми маємо 4900 донорів,  які здали  кров у обласному центрі. Більше 500 чоловік  це  – донори-волонтери, які безпрецедентно прийшли здати  кров, не  для родичів чи близьких.  Нас тішать такі цифри, адже такі волонтерські рухи достатньо поширені у цілому світі і ми повинні також до того йти. А от загальна кількість заготовленої крові – це вже державна таємниця».

Журналіст Lemberg News Info: “В якому стані статистка донорства в області? В останні роки збільшувалася чи зменшувалася?”

Ігор Горбаль:  Показник залишається стабільним уже впродовж 10-ти років,  це коливання від 24-хдо 25-ти тисяч донорів по всій області.

Журналіст Lemberg News Info: “Як проходить  сам процес донації? Які протипокази?”**

Ярослав Дяків: “Протипокази, в основному, це різні захворювання, ми тут обстежуємо людей перед здачею крові, також проводимо опитування. Анкету кожного  донора зберігаємо до 70-ти років в наших базах. Стосовно інших випадків, коли не можна здавати кров, то  це  при серцево-судинних захворюваннях.”

Ігор Горбаль: “Є спеціальний наказ, в якому зазначено всі випадки, коли  людина тимчасово не може бути  донором,  і  є випадки, коли  вона ніколи в житті не може здати свою кров.”

**Довідка для читачів Lemberg News. Тимчасові застереження щодо здачі крові:

  • Видалення зуба. Близько 2-3-х тижнів не можна ставати донором;
  • Свіже татуювання. Серед багатьох людей присутній міф, що якщо на тілі є татуювання, то бути донором крові забороняється. Так, це правда, однак діє це правило до того часу, поки ваше татуювання остаточно не загоїться;
  • Оперативне втручання.
  • Щеплення. Повинно пройти більше 14-ти діб для того, що  можна було проводити  донацію;
  • Гострі респіраторні захворювання;
  • Менструації у жінок.

Журналіст Lemberg News Info: “А які процеси підготовки для здачі крові?”

Ігор Горбаль: «Заведено здавати кров о першій половині дня, тому  ми приймаємо бажаючих з  8:30 до 13:00. Після обіду важче здавати,  і люди можуть прийняти якусь їжу,  що також впливає на якість  крові.  Радимо перед здачею  випити міцного чаю та легко поснідати, це можуть бути різні каші, яблуко, банан або булочка. Обмежитися у  вживанні будь якої гострої та смаженої їжі, навіть кетчуп, який ми часто додаємо до страви, також впливає на якість нашої крові. Також є обмеження щодо алкоголю, 48 годин до здачі не можна вживати, і стриматися  з  палінням хоча б на  4 години до та після.

У Обласному центрі здачі крові можна стати також донором плазми або тромбоцитів. Процедура здавання крові залежить від того, здаєте ви цільну кров або тільки тромбоцити. У першому випадку, приїхавши на станцію переливання крові, ви пройдете медогляд і заповните анкету. Потім вас проведуть до спеціального кабінету, влаштують на кушетці в напівлежачому положенні, введуть у вену голку, а тоді візьмуть від 200 до 450 мл крові. Процедура займе 5-10 хвилин.

14 червня - Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

Якщо ви вирішили здати тромбоцити, спочатку потрібно буде пройти на обстеження, перед яким не можна нічого їсти. Лікар візьме у вас 30 мл крові з вени. Наступного дня вам належить провести півтори години біля апарату, який забирає венозну кров і відфільтровує з неї тромбоцити (450 мл). Останнє повертається донору.

Здавання плазми крові відбувається подібним чином, тільки попереднє обстеження при цьому непотрібне, процедура буде відбуватися на іншому апараті і займає менше часу.

14 червня - Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

Також на першому поверсі Центру здачі крові є кабінет експедиції, який чергує цілодобово. Там у морозильних камерах та  холодильниках зберігається  певний запас крові, плазми  та  тромбоцитів, сюди можуть приїхати лікарі з усіх лікарень міста  та області, щоб взяти кров для термінового переливання.

Як  показує статистика, найчастіше переливання крові потрібне при важких опіках, операціях пологах та в педіатрії.

Ігор Горбаль: «Ми маємо банк крові, для реципієнтів ми підбираємо те, що  потрібно. Бувають важкі клінічні випадки, коли для одного хворого не підходить кров  8-10-ти донорів. Це залежить від імунної системи, часто  такі випадки відстежуються у  онкологічних хворих, на жаль, бувають одиночні випадки, коли  неможливо підібрати кров.

Журналіст Lemberg News Info: “Яких правил радите дотримуватися, щоб тримати свою кров «в тонусі» ?”

Ігор Горбаль: “Харчування. Оскільки в харчуванні ми  можемо отримати  багато вітамінів. А особливо залізо та вітамін В12, мікроелементи  та вітаміни впливають на кровотворення. Всього цього цілком достатньо у вишнях, залізо  – це є  валове м’ясо,  менш  корисне куряче, найкраще посилює кров печінка валова. Ну і, як ми кажемо «енергетики» – звичайний чорний шоколад, який ідеально  підходить  для вживання до  і після здачі крові. Такий енергетичний продукт. Всі  горіхи, бо вони  мають  насичені жирні кислоти.”

Здача крові позитивно впливає на організм донора. По-перше, це  є профілактикою захворювань серцево-судинної системи. А, по-друге, укріплює імунну систему та сприяє омолодженню організму. Чоловікам радять  здавати  кров  раз у 60 днів, а жінкам раз  в 90, і не  більше 4-5 разів за рік.

14 червня - Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

На екскурсії нам показують чисту їдальню, в якій відвідувачам центру здачі крові  пропонують чай,  легкий сніданок та комплексний обід на суму від 40 гривень, який включає потрібний запас мікроелементів. А в самому кабінеті донації розміщені комфортні крісла та телевізор з різними програмами, всі процеси відбуваються за  європейськими стандартами.

14 червня - Всесвітній день донора! Екскурсія в Обласний центр здачі крові.

На Офіційному сайті Обласного центру здачі крові завжди розміщується інформація про  нових реципієнтів, які потребують  термінового переливання крові. Також там є розділ фінансової допомоги.

Посилання на сайті Обласного центру здачі крові: https://donor.ua/centers/41

Донорством можна врятувати не  одне життя !

Текст та фото: Марія Радайкіна

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: