У Львові медики прооперували мозок 9-річної дівчинки через нежить

У Львові медики Першого територіального медичного об’єднання прооперували 9-річну дівчинку, у якої нежить спровокував запалення слизової оболонки носових пазух, а згодом гній дістався мозку. Про це йдеться на сторінці медзакладу у Facebook.

У Львові медики прооперували мозок 9-річної дівчинки через нежить

У маленької пацієнтки Ані все почалося зі звичайної застуди. Спершу батьки лікували її вдома, та нежить не піддавався і згодом перейшов у запалення слизової оболонки при носових пазух.

 

Місяць лікування дома виявився марний. Зрештою, дівчинка потрапила в лікарню уже у вкрай складному стані: у неї постійно трималася висока температура, боліла голова, перестала працювати рука та частково ніжка.

У Львові медики прооперували мозок 9-річної дівчинки через нежить

МРТ показало: гній дістався мозку. Діагноз – субдуральна емпієма над лівою півкулею головного мозку. Спеціалісти ЛОР-відділення швидко забрали гнійний вміст із пазух, але позитивний ефект тримався недовго. У Ані почалися судоми, тож її госпіталізували у реанімацію.

Команда спеціалістів у складі педіатрів, неврологів, реаніматологів, отоларингологів, хірургів та нейрохірургів прийняли рішення, що дівчинці негайно потрібно провести надскладну операцію у кілька етапів.

У Львові медики прооперували мозок 9-річної дівчинки через нежить

Оскільки провести втручання через маленький отвір стан Ані не дозволяв, першим етапом їй виконали декомпресійну трепанацію черепа.

Дівчинці видалили досить велику частину кістки черепа та забрали зайву рідину. Далі кістку потрібно було повернути на місце, але виявилося – це неможливо: нагноєння спричинило набряк мозку, треба було зачекати, доки той зійде.

На цей час, аби зберегти кістку у стерильних умовах, хірурги розмістили її у передній черевній стінці дівчинки, попередньо сформувавши там «кишеньку». Щойно набряк спадає – кістку реімплантували на місце, виконавши пластику твердої мозкової оболонки.

Усі кілька етапів втручань минули успішно.

Станом на 10 січня вже здорова Аня повертається додому. Каже, що страшенно скучила за своїми домашніми улюбленцями, особливо за котиком Димком. Вона провела у лікарні місяць і за цей час, зізнається, стала дуже хороброю, бо навіть кров з пальчика здавати більше не боїться.

Підписуйся на наш FacebookInstagramTelegram.

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: