У Львові збудують Меморіальний комплекс Героїв України

Сьогодні, 20 травня, у Львові оголосили архітектурний конкурс на будівництво Меморіального комплексу Героїв України. Рішення провести конкурс на кращу проєктну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. Мечнікова прийняли на виконкомі Львівської міської ради.

У планах – створити на Марсовому полі парк-сквер пам’яті Героїв та меморіальну площу для проведення меморіальних заходів.

Марсове поле є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. За цей час тут спочило 40 новітніх Героїв. За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, учасники архітектурного конкурсу мають запропонувати візію всього простору площею 2.8 га.

«Хочемо, аби, окрім військових поховань Героїв України, тут був також парк-сквер пам’яті Героїв та меморіальна площа. Цей простір стане місцем осмислення нашої історії, місцем пам‘яті. Чекаємо на мілітарно стримані та образно сильні рішення», – каже він.

Управління архітектури спільно з авторами Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові напрацювали концептуальний варіант того, як може виглядати поле поховань героїв. Учасники конкурсу зможуть взяти його за основу, або ж запропонувати альтернативний варіант, але зі збереженням планувальних рішень.

За варіантом, пропонованим управлінням архітектури, на могилах воїнів мали б стояти козацькі хрести як символи козацтва, українського лицарства та війська, а також плити, між якими ростиме зелена трава.

У мерії очікують, що до початку осені вже буде обраний переможець. На конкурс запрошуватимуть українських архітекторів, та закликатимуть  долучатися міжнародних партнерів. Про початок реєстрації на конкурс міська рада повідомить додатково.

Нагадаємо, що загиблих у російсько-українській війні Героїв зі Львова почали ховати на Марсовому полі, що на вулиці Мечникова. Раніше цю територію сприймали як радянський військовий меморіал, утім нині її планують переосмислити. Чому здійснювати поховання загиблих Героїв на Марсовому полі – не найкраща ідея, чи можливе примирення пам’яті в цьому варіанті і яке місце більше б підійшло для вшанування українських захисників, які віддали життя за Україну, читайте тут.

Підписуйтеся на наш Telegram – “LEMBERG NEWS”  – Twitter – LEMBERG NEWS

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: