Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн

Нарколабораторію з виробництва метадону та одного з найнебезпечніших наркотичних засобів – карфентаніл – фігуранти облаштували у Львівській області. Про це повідомили 30 червня Гал-інфо у відділі комунікації поліції Львівської області.

Канали збуту небезпечних речовин вони налагодили як на території України, так і за кордоном: у країнах Євросоюзу, Білорусі, Молдові та Росії. Місячний дохід зловмисників становив близько 5 млн грн.

Для встановлення усіх учасників злочинного угруповання, оперативникам знадобилося майже пів року. Працювали над викриттям злочинної схеми оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України спільно з працівниками управління стратегічних розслідувань у Львівській області та Головного слідчого управління Нацполіції. За цей час правоохоронці встановили весь ланцюг: від наркодилерів до організатора, місця знаходження нарколабораторії, каналів постачання компонентів та збуту психотропів. 

Встановлено, що організатор – 36-річний мешканець Львівської області, який залучив як «бізнес-партнерів» двох товаришів. Загалом до виготовлення та збуту наркотиків задіяли понад  30 осіб – переважно місцеві мешканці. Кожен відповідав за свій напрямок роботи: постачання компонентів для діяльності лабораторії, виробництво та збут психотропів, функціонування Інтернет-магазину, приймання замовлень, фасування тощо.

Лабораторія з виготовлення та синтезу карфентанілу та метадону знаходилася на території однієї із приватних садиб у Львівській області. Аби розширити «асортимент товару», лідери угруповання налагодили постачання прекурсорів та інших наркотичних засобів з-за кордону. 

Щоби приховати злочинну діяльність, перевізники – місцеві мешканці та іноземці, розфасовували «товар» у різні побутові предмети та розміщували його у «схованках» автомобілів, які постійно змінювали. Після успішно проведеної «операції» транспортні засоби продавали.

Основна частина коштів, отриманих від збуту наркотиків, витрачалася на придбання компонентів, нарощування потужностей нарколабораторії, підбір осіб для контрабандного переміщення наркотиків та їх оплату. Решту – легалізували шляхом інвестування у легальний бізнес, зокрема у розвиток фермерського господарства та туристичної бази лідера угруповання. 

За попередніми даними правоохоронців, від кримінального бізнесу учасники угруповання отримували понад 5 млн грн “прибутку” щомісяця.

Вчора, 29 червня, після контрольної закупки кілограма  карфентанілу,  задля припинення злочинної діяльності учасників угруповання правоохоронці провели поліцейську спецоперацію, у якій було задіяно понад 350 правоохоронців. 

За силової підтримки роти поліції особливого призначення, КОРД та ТОР у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України було затримано організатора та 15 найактивніших учасників угруповання. 

Крім того, провели одночасно 46 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, розташування нарколабораторії, гаражних приміщень і у транспортних засобах, які використовують фігуранти.

Вилучили понад 60 кг різних наркотичних засобів, зокрема понад 20 кг карфентанілу (із одного кілограма чистої речовини можна близького 100 кг готового до вживання наркотику).Також вилучено лабораторне обладнання та 250 л рідких компонентів для виготовлення небезпечних речовин.

Це – найбільша в історії одинична партія карфентанілу, яку вилучили в Україні. Її вартість за цінами “чорного ринку” становить близько 110 млн грн.

Вилучені наркотичні засоби, у тому числі карфентаніл, направлено до Експертної служби МВС України, оскільки дані спеціалісти, за сприяння DEA (управління по боротьбі з наркотиками США), пройшли відповідну підготовку та отримали достатній рівень кваліфікації, необхідний для проведення досліджень вказаної речовини.

Усім затриманим, серед яких – чотири  іноземці, повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та  ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн Спецоперація на Львівщині: затримано 16 наркоторговців та вилучено наркотиків на 110 млн грн

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Водночас вирішується питання щодо накладення арешту на 16 будинків, 15 автомобілів, 13 квартир, 2 гаражі, фермерське господарство та базу відпочинку, які фігуранти придбали за гроші, здобуті злочинним шляхом.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)
Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: