Під Львовом хочуть знести незаконне котеджне містечко (ВІДЕО)

Для цього обурені мешканці і громадські активісти готують документи до суду.

Люди кажуть, що не бачили жодної документації від забудовника, який порушує межі будівництва, а також готують чергове звернення до прокуратури з вимогою відкрити проти порушника кримінальне впровадження. Крім того, вони скаржаться, що будівництво розпочалось без належних громадських слухань і підозрюють, що місцева влада лобіює інтереси забудовника.

Про це пише Lemberg News Info з посиланням на Щоденний Львів.

Про це йшлося на пресконференції  “Протидія незаконним забудовам” у Львівському пресклубі, яку організувала Асоціація будівельників “Будіндустрія”.  

– До нас надійшло звернення від мешканців села Зубра Пустомитівського району Львівської області щодо незаконного будівництва котеджного містечка ZUBRA GREEN HOUSE на вулиці Стуса,  – розповів Ростислав Вороновський, голова «Будіндустрії».  – Цей об’єкт не має паспорта забудовника, він будується без дозвільних документів, з порушенням будівельних норм, за умов незаконного ведення господарської діяльності, без проведення правомірних громадських слухань за участі мешканців села Зубра.

За його словами, порушено щільність забудови, будівельна експертиза була проведена неналежним чином, є зауваження щодо норм геодезії. Але найбільше обурює те, що перед початком будівництва провели фіктивні громадські слухання. Замість мінімум 25-ти осіб, як вимагає законодавство, на них були присутні лише четверо осіб, причому двоє – це голова сільської ради і представник забудовника. Однак уже наступного дня на сесійному засіданні прийняли рішення дозволити будувати. 

– Асоціація будівельників “Будіндустрія” надіслала звернення в ДАБІ, прокуратуру, Державну службу з питань праці щодо неправомірності будівництва котеджного містечка ZUBRA GREEN HOUSE, – повідомив Ростислав Вороновський. – Але ми отримали відписки з цих установ. Попри всі наші зауваження, будівництво котеджного містечка ведеться далі. Ось чому ми вирішили надати розголосу цій ситуації. Наполягаємо, щоб правоохоронні органи зупинили будівництво. Друга наша вимога – демонтувати вже збудовані котеджі. 

Богдан Гой, голова Львівського відділення Національної спілки архітекторів України, розповів, що звернувся до головного архітектора Пустомитів Бориса П’ятночки із запитом, чи має право забудовник споруджувати тут котеджне містечко. І отримав відповідь, що від 2016 року таких дозволів нікому не видавали. 

– Можливо, власник мав дозвіл на зведення родинного будинку, – припускає Богдан Гой. – Адже ця ділянка свого часу була сільськогосподарською, а пізніше її переробили для будівництва. Але я був на цьому об’єкті і переконався: там йде велике будівництво, про жоден особняк не йдеться. Це – житловий корпус із 12-ти котеджів. А спорудження такого об’єкту потребує спеціальних дозволів. Треба проводити окремі мережі, а не під’єднуватись до сусідів. Потрібно говорити із людьми, які раніше звели будинки на цій території, і отримати від них згоду. Я бачив, що межі цього будівництва порушено: лише 2 м до вікна сусіднього будинку. А за нормами має бути щонайменше 15 м. 

Богдан Гой каже, що на сайті забудовника ZUBRA GREEN HOUSE рекламують як комерційну нерухомість. І з 12-ти котеджів більшість вже продали. 

– Зважте також, що за документами будівництво ведеться у селі Зубра, але фактично це вже Сихів. І правила міської забудови мають бути врегульовані. Мені прикро, але ми отримали ще один болючий інцидент, коли будують будинки, а потім шукають шляхи їхньої легалізації. І мені щиро шкода людей, які купують неперевірені об’єкти. Бо виглядає так, що із цим котеджним містечком проблеми лише починаються. 

Найбільше постраждав від дій забудовника Олег Подвірний – той самий мешканець Зубри, чий будинок опинився впритул до котеджного містечка. Він розповів, що живе у своєму помешканні вже 10 років і добре знає забудовника – Сергія Гайзлера. 

– Цей чоловік живе на вулиці Таджицькій, і що відбуватиметься на ділянці, яку він придбав, – йому байдуже, – каже Олег Подвірний. – Від лютого 2020 року я збирав усі документи і зібрав достатньо доказів із кадастровими номерами – того, що будівництво ведеться із порушеннями. Двічі я разом з іншими сусідами звертався до прокуратури – у квітні і у червні. Нам відповіли, що не мають підстав для перевірки об’єкту. Що ж, нині ми маємо більше доказів, тому наполягатимемо на відкритті кримінального впровадження проти порушника. 

Це нечесно, вважає житель села Зубра, коли людина володіє ділянкою площею 30 соток сільськогосподарських угідь, а потім «дрібнить» її на 12 шматків і зводить ціле котеджне містечко. Це протизаконно, коли порушують межі сусідів, врізаються у мережі, але не вважають за потрібне провести громадське слухання. 

– А найбільше мене обурює таке зверхнє ставлення до людей. Якщо хтось приїздить у село на «порші» і вважає, що йому все дозволено, при цьому дозволяє собі зневагу до нас, бо ми їздимо на «жигулях» – так не має бути. Закон один для всіх,  – обурюється Олег Подвірний. 

Олег Подвірний також додав, що 15 вересня о 15:00 за адресою будівництва відбулось громадське обговорення за участю мешканців села Зубра і будівельних експертів будівництва цього об’єкту. Люди налаштовані рішуче – вони вимагатимуть знесення котеджного містечка. 

– Мета цієї пресконференції і вчорашніх громадських слухань – попередити людей, які придбали чи придбають котеджі, що будівельник є недобросовісний, адже зводить їх із порушенням законодавства і без належної документації. Є великий ризик, що люди вкладуть свої кошти і потім не знатимуть, що їм робити, адже у свої котеджі, допоки триватиме розслідування, вони вселитися не зможуть, –  наголосив Олег Подвірний.  

Організатори пресконференції запросили до дискусії представників місцевої влади: Віталія Ткачука, голову Солонківської ОТГ, і Андрія Бучка, старосту села Зубра. Однак вони не прийшли до Львівського пресклубу, щоб дати свою оцінку цієї ситуації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)
Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: