На Львівщині співучасника масштабної схеми експорту деревини засудили на три роки

Залізничний районний суд Львова засудив до трьох років ув’язнення головного спеціаліста Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Миколу Романіва, який видавав сертифікати про походження лісоматеріалів, які потрібні для експорту, на підставі підроблених документів. Про це повідомляє Стик, пише agronews.ua.

Його обвинувачували за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу – зловживання владою або службовим становищем. Окрім засудження, його також позбавили права обіймати керівні посади в лісогосподарських установах протягом трьох років та призначили 12,7 тис. грн штрафу. Джерело: вирок від 26 квітня 2021 року.

Йдеться про участь Миколи Романіва у масштабній схемі незаконного експорту деревини з Львівської області протягом 2014-2015 року. До неї, за тодішньої версією Львівської обласної прокуратури, були залучені 15 людей. Зокрема службовець Державної фітокарантинної служби, колишній працівник Галицької райадміністрації та керівники фіктивних підприємств.

Хоча у прес-релізі прокуратури йшлося про вивезення більше 12 тис. кубометрів незаконної деревини вартістю 30 млн грн, у вироку вказані значно менші цифри. Завдяки видачі сертифікатів незаконно експортували 295 метрів кубічних деревини лише на 683 тис. грн.

Як заявляла прокуратура, учасники схеми створили на території Львівської та Волинської областей шість фіктивних компаній, які завдяки фіктивним документам про походження деревини отримали більше 200 сертифікатів. Це дозволило безперешкодно вивозити деревину до Польщі, Голландії, Італії, Чехії та Латвії. Кошти від експортованої продукції надходили на рахунки фіктивних фірм. Після цього працівники банку переводили їх у готівку, а далі гроші між собою розподіляли учасники схеми.

У суді Микола Романів свою провину заперечив. Він зазначив, що інших учасників схеми не знав, коштів не отримував:

«Обвинувачений зазначив, що він не вносив до сертифікату жодних відомостей, а лише роздруковує його з електронної версії, підписує у графі «Видав» та проставляє печатку установи, видає уповноваженій особі, яка розписується в сертифікаті про його отримання».

Хоча провину Романіва щодо зловживання службовим становищем довели, в іншому скоєнні злочину його не притягнули до відповідальності. Головного спеціаліста підозрювали також в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), однак в цій частині провадження закрили через закінчення строків давності.

Про інших учасників схеми

Як вказано у вироку, сертифікати для експорту, видані Миколою Романівим, були призначені для компанії ТОВ «Експерт Асістанс». Однак в інших ухвалах також згадується і інший учасник схеми – ТОВ «Марконні».

У документах ТОВ «Марконні» зазначило, що купувало дереву в декількох приватних підприємців, які в свою чергу отримали її в ТОВ «Спеціалізоване лісове господарство «Авангардліс», ДП «Шаргородський райагроліс», ДП «Калинівський райагроліс» та ДП «Ічнярайагролісництво». Однак, як з’ясували слідчі, ці установи не продавали жодної деревини. ТОВ «Експерт Асістанс» в свою чергу нібито також замовляло деревину в ТОВ «СЛГ «Авангардліс».

Згідно з ухвалою, керував цією схемою власник ТОВ «Марконні» Юрій Тишик, а директор фірми Павло Шингура відповідав за закупівлю невідомої деревини та підписував документи компанії.

Обидва вони не отримали жодного покарання. Хоча слідчі стверджували про наявність схеми, підробку документів та ухилення від сплати податків на 814 тис. грн, провадження закрили у травні 2020 року через три причини. З 2019 року статті про підробку документів під час реєстрації компанії більше немає в Кримінальному кодексі.

По-друге, несплата 814 тис. грн податку була недостатньою для кримінальної відповідальності – оскільки змінили мінімальний розмір суми коштів, який був необхідним для кваліфікації діяння за ст. 212 ККУ. А з дня підробки документів Юрієм Тишиком минуло понад 5 років, тобто закінчився термін притягнення до відповідальності.

У 2016 році суд визнав винним у фіктивному підприємництві та ухиленні від сплати податків так званого директора та власника ТОВ «Експерт Асістанс» Сергія Мізика. В судовому засіданні він свою провину визнав. Сергій Мізик розповів, що в 2014 році біля ринку «Добробут» у Львові справжній власник компанії «Експерт Асістанс» Роман Камінський запропонував оформити на нього підприємство за 10 тис. грн.

Сергію Мізику призначили 34 тис. грн штрафу, а ще 683 тис. грн несплаченого податку він повинен був сплатити в бюджет. Однак в результаті Сергій Мізик не сплатив 34 тис. грн (крім того, є ухвали річної давності й про несплачені 683 тис. грн). У грудні 2020 року йому призначили інше покарання замість штрафу в 34 тис. грн – 240 годин громадських робіт.

Роман Камінський, який станом на вересень 2019 року ще перебував у розшуку, досі не отримав покарання.

Згідно з ухвалою, Камінського підозрюють за різними частинами ст. 358 Кримінального кодексу – підробка та використання підроблених документів. У квітні 2020 року обвинувальний акт щодо Камінського скерували до Залізничного районного суду Львова. Підготовче засідання суду призначили на 24 травня цього року.

Про засудженого

Микола Романів працює головним спеціалістом відділу лісових ресурсів машин та технологій Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства з 2010 року.

Згідно з декларацією за 2020 рік, йому належить лише квартира на 36,9 метрів квадратних у Львові. За минулий рік він отримав загалом 157 тис. грн зарплати, тобто по 13 тис. грн в місяць. А також 1 тис. грн матеріальної допомоги від первинної профспілкової організації Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: