На Львівщині закривають 25 шкіл (ВІДЕО)

У Сокальському районі чотирьом школам хочуть понизити освітній рівень

Частина вчителів на Львівщині може залишитись без роботи. Лише у Сокальському районі у чотирьох селах місцевим школам хочуть понизити освітній рівень з другого на перший. Це означає, що середню школу закриють і залишать тільки початкову. Вчителі селища Ульвівок вважають це рішення незаконним.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У навчально-виховному комплексі у селі Ульвівок навчається більше 40 дітей. Наприкінці травня дізналися, що освітній рівень школи хочуть понизити – залишити школярів молодших класів.

“Всі ми розуміємо, що пониження школи призведе до її майбутнього закриття. Село занепадає і , наприклад, я є батько двох дітей, які зараз тут навчаються і не дай Боже, якби закривали чи понижували школу. Адже, наприклад, я буду забирати дитину з 5 класу, то заберу і дитину з четвертого класу. Так в майбутньому ми лишимося без школи”, — каже Василь Корнелюк.

Дітям, які навчаються в середній школі, доведеться їздити в сусідні села чи в Сокаль.

“Дитина піде, вже він ходить в 6 клас, значить, то буде удар для нього. Він звик все в одній школі, між вчителями, в своєму селі, школа через 2 хати. Школа в селі має бути”, — каже бабуся школяра Галина Шеремета.

Іван Залівський викладає у цій школі хімію та біологію вже 6 років. Чоловік каже, що без згоди місцевої громади школу не мають права понизити.

“Орієнтовно 7 людей втратить роботу. Тому що залишиться на посаді тільки директор і вчителі початкових класів. А всі вчителі-предметники, які викладають з 5 по 9 клас залишаться без роботи. Нам не дали чітких відповідей, чому планується школу понизити, але відповідно до закону не мають права це зробити без згоди громади”, — каже вчитель.

За словами голови Сокальської об’єднаної територіальної громади Сергія Касяна, майже 70% місцевого бюджету громади витрачають на освіту. Тому такі великі школи утримувати важко.

“Нам було потрібно майже 150 мільйонів на виплату заробітної плати по освітній субвенції. На жаль, прийшло тільки 118. Дефіцит був 30 мільйонів. Для нової сформованої громади це був несподіваний фінансовий удар. З понад 700 педагогів, які працюють у нас в освітній галузі, по освітній субвенції нам більше 200 ставок вчителів не профінансовано з Києва”, — каже Сергій Касян.

Чи понижуватимуть цю школу в статусі вирішуватимуть вже в липні на сесії територіальної громади. Тим часом через дефіцит бюджету на Львівщині вже закрили 25 шкіл, ще 10 закладів отримали нижчий освітній ступінь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM – (ПІДПИСАТИСЬ

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: