Львівські рятувальники провели навчання правильного поводження на воді

Статистика щодо смертності на водоймах цьогоріч знову невтішна. Хоча й у порівнянні з минулим роком динаміка позитивна. Рятувальники пояснюють це як пізнім купальним сезоном, так і дещо несприятливою погодою. Пише Правда Тут.

«В основному загиблі на воді – це  люди, які відпочивали на місцях не призначених для цього. Тобто відсутні рятувальні пости, рятувальники, рятувальне обладнання і тому подібне», – пояснює Дмитро Протонголовний інспектор з питань техногенної безпеки ГУ ДСНС Львівщини

Та, на превеликий жаль, більшість людей нехтують елементарними правилами. До прикладу, чоловік, який переплив буйки і тим самим порушив правила та піддав своє життя небезпеці. Та от миттєва реакція рятувальників і чоловік уже на березі.

Та на щастя, це лише навчання. І чоловік, просто вдавав потопельника. І усе відбувалося за сценарієм. Навчання щодо безпечного відпочинку на водоймах проводили на одному з озер неподалік Львова.

Медики екстреної медицини кажуть: найчастіше у пірнальників страждають шийні хребці, що є надзвичайно небезпечно для життя.

«В першу чергу ви повинні оцінити свідомість. Тоді дихання і пульсацію. Зробити 5 рятувальних вдохів, щоб зняти спазм дихальної мускулатури. Якщо ви зробите 5 рятувальних вдохів, голосові складки відкриються і ваш пацієнт почне самостійно дихати, тоді можливо не потрібно буде робити непрямого масажу серця і вже штучної вентиляції легень в подальшому», – розповідає Лілія Гуральлікарка пункту медицини катастроф.

Основою ж при таких ситуація залишається прийом Сафара.

Тоді непрямий масаж серця і це 2 рятувальні вдохи. І так 5 підходів у співвідношенні 30 до 2.

А от для своєї ж безпеки варто купатися лише у дозволених для цього місцях, наголошують фахівці. Адже саме там організовано рятувальний пост, який повинен складатись щонайменше із 3 осіб. Ну і звичайно ж відповідного обладнання та спорядження, кажуть рятувальники.  

Начальник аварійно-маневреної групи водолазів  Іван Лещишин каже:«Кожен рятувальник повинен пірнути до глибини 5 метрів, щоб надати потерпілому допомогу. Підняти потерпілого з глибини, якщо ні, то з поверхні. І почати, як то кажуть, надати долікарську допомогу. Транспортувати потерпілого до берега і в процесі надавати долікарську допомогу».

Відпочивальники ж кажуть, що розуміють серйозність та відповідальність вибору місця для купання. Одна із них – Віра. Жінка каже: без вагань завжди обирає безпечний відпочинок. 

«Дуже безпечно, якщо чесно. Мені дуже подобається і коли хтось за буйки запливає, вони одразу попереджають. Навіть бачила, як хтось був заплив і вони катером підплили, попередили та переконалися чи з людиною все добре», – запевняє  Віра Семенишинвідпочивальниця.

Рятувальники ж в свою чергу нагадують, що купатися слід у затверджених водоймах. 

Дмитро Протон додає: «На території Львівської області є 24 визначених водних об’єкти, які призначені для масового відпочинку на воді. Їх можна подивитися на сайті ДСНС, на сайті ОДА. Ці водні об’єкти затверджені протоколом комісії ТЕБ і НС».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: