До кінця тижня фахівці обстежать межову стіну на вул. Руській, де трапився обвал

«За дорученням міського голови вчора та сьогодні ми працювали спільно: міські служби, районна адміністрація, управління охорони історичного середовища, міське управління надзвичайних ситуацій досліджували всі деталі вчорашнього трагічного випадку», – зазначив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

«Особу власника встановили, але поліція поки що проводить слідчі дії, його розшукують. Є власниця цього флігелю і кілька співвласників цієї квартири. Власне, поліція зараз розшукує власника.

Роботи проводилися всередині у приміщенні, тому ніхто не сигналізував, бо не бачив ззовні. Ремонт ніхто не забороняє проводити, але, скоріш за все, вони з ремонтних робіт перейшли до більш глобальних, які і спричинили цей обвал.

Там на місці ми обстежимо суміжні будинки, але, на перший погляд, видно, що ця будівля є окремо стоячою, тож загрози для основного будинку не становить. Треба подумати, як правильно вчинити з межовою стіною, тому що її демонтаж є непростим. Якщо фахівці нададуть рекомендації, що вона є аварійною і, можливо, загрожує падінням, то також мали б дати рекомендації, як саме це зробити.

Будинок не визнаний аварійним, за останні три роки жодного звернення в ЛКП щодо аварійності не було.

Кожна квартира є приватною власністю, тому немає доступу для того, щоб зайти у квартиру і подивитися, що там роблять – чи ремонтні роботи, чи перейшли межу і зносять якісь конструкції. Вхід у це подвір’я і в цей будинок, на саме горище був лише з квартири, в якій проводились ці роботи. Тобто іншого входу, щоби подивитися і обстежити, не було. Ми бачили там електроінструмент, перфоратор, і сусіди говорили, що впродовж дня вони чули звуки роботи перфоратора, тому, думаємо, що це сталося під час робіт», – розповів Андрій Зозуля, голова Галицької РА.

За словами Лілії Онищенко, начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР, будинок на вул. Руській, 8 складається з основного будинку і двох офіцин (флігелів). Основний будинок, у своїй основі, ренесансний і є пам’яткою архітектури. Однак у 1859 році до межового муру між будинками 8 та 10 була прибудована східна офіцина, де вчора стався обвал.

«Добудована офіцина – це було складське, господарське приміщення, бо будинок мав одного власника і він собі, очевидно, вирішив добудувати таке приміщення. Зрозуміло, що ця добудова не була такою міцною, як основна будівля. Пізніше була добудована ще друга офіцина. З часом перша офіцина перетворилася на житлову квартиру і там мешкали люди. Вхід був можливий через двір загального користування, а пізніше був окремий вхід і вона використовувалася як особняк.

Сучасні власники квартири мали намір надбудувати над офіциною два поверхи ще в 2015 році, тож виготовили проектну документацію, яка не отримала позитивних висновків від управління охорони історичного середовища. Не було згоди власників усіх приміщень і не було досліджень, обстежень щодо впливу цієї надбудови на стан основного будинку і стан кварталу загалом.

Очевидно власники самотужки вирішили розпочати якісь роботи. Ми обстежували цю офіцину в 2015 році. Але однозначно, будь-які втручання в стіну, яка має 100-200-300 років, загрожують аварійними наслідками, бо ми не знаємо, які конструктивні елементи справні, а які вже зносилися  і втратили свою несучу здатність.

На сьогодні моє занепокоєння викликає частина межового муру, котра залишилася. Вона є доволі високою і її зараз треба обстежити й укріпити», – розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР.

Нагадаємо, внаслідок обвалу частини стіни на вул. Руській, 8 учора, 19 липня, загинув молодий чоловік, що виконував роботи перфоратором. Обвал трапився на горищі флігеля — технічної будівлі, що межує з будинком.


Джерело: Львівська міська рада

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: