Для будівництва сміттєпереробного заводу у Львові потрібно брати ще один кредит

Місто мало отримати його ще 2019 року, проте кошти досі не надійшли.

Про це свідчить відповідь Львівської міської ради на інформаційний запит “Еспресо.Захід“.

У ЛМР було скеровано лист із проханням повідомити:

  1. Які елементи проблеми поводження з відходами ЛМР має намір вирішити найближчим часом?

  2. Яка вартість кожного з них?

  3. Скільки загалом потрібно коштів для завершення цих проєктів?

Ми очікували отримати відповідь на запитання щодо вартості сміттєпереробного заводу, рекультивації звалища у Грибовичах, очистки фільтратів, будівництва нового полігону. А також – про суми кредитів, про які колись багато йшлося. Та, на жаль, майже нічого з цього довідатися не вдалося. Міськрада рапортує, що всі проблеми вирішать за рахунок одного кредиту на суму 25 млн євро, гранту на 10 млн євро й обов’язкового платежу з міського бюджету. Разом – близько 42 млн євро.

Для будівництва сміттєпереробного заводу у Львові потрібно брати ще один кредит

“Еспресо.Захід” уже писав про те, що цієї суми недостатньо для вирішення всіх питань – бракує ще кілька десятків мільйонів євро!

Водночас Андрій Садовий обіцяв і початок будівництва заводу (вже влітку, “після свят”), і зрушення у питанні пошуку ділянки під новий полігон, і рекультивацію старого. Та з усіх обіцянок поки що роботи тривають лише на колишньому сміттєзвалищі в Грибовичах.

А тут лише під час звіту міського голови громадськість дізнається, що сміттєпереробний завод будуватимуть інші – польська компанія Control Process S.A. Оскільки по ходу, вже погоджених процедур, виявилось, що вельми надійний підрядник, консорціум WTT (Нідерланди) та Axis (Литва), просто не гарантував наявність коштів. Чи зробив він це з власної недолугості, а чи просто, як запобіжний захід, щоби не мати справ з недобросовісним партнером – не відомо. Та однозначним є те, що місто має кошти лише на пів заводу і не має взагалі на новий полігон та завершення рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах.

Чому? Бо не отримало ще одного кредиту, який, власне, і був передбачений на ці проєкти. Відтак, чи буде хтось працювати з тими, хто не матиме чим розрахуватись у майбутньому?

Щоби розкопати коріння проблеми довелося вдатися до публікацій щодо обіцянок міської влади трирічної давності.

Для будівництва сміттєпереробного заводу у Львові потрібно брати ще один кредит

І на цій інфографіці ЛКП “Зелене місто” чітко видно, що має бути два кредити, а насправді місто отримало лише один, і то менший. Від ЄБРР, що разом з внеском міста сягає 42 млн євро. Він покриває витрати на:

  • Рекультивацію звалища у Грибовичах (перший етап) – 11,8 млн євро;

  • Встановлення станції для очистки фільтратів – 1,8 млн євро;

  • Будівництво сміттєпереробного заводу (перша фаза) – 24 млн євро;

  • Створення та розвиток мережі об’єктів збору, сортування та переробки ТПВ у м. Львові, – 4,2 млн євро.

Решту ж, а це, другий етап рекультивації, друга фаза сміттєпереробного заводу та новий полігон, мали б покривати за рахунок другого, що становив близько 50 млн євро. І якого, по факту, немає.

Переговори щодо нього тривають з банком та Мінрегіоном ще з 2018 року і через три роки сесія міськради знову голосує за якісь зміни у цьому проєкті.

“Якщо ми будемо укладати угоду з ЄІБ, то ці кошти скерують на рекультивацію полігону й на будівництво заводу. Сума проекту стоїть до 45 мільйонів євро. Ми зараз нічого не збільшуємо. Залишаємось у цій програмі, просто міняємо реципієнта: був “Львівспецкомунтранс”, бо тоді ще не було організовано “Зелене місто”. Зараз міняємо “Львівспецкомунтранс” на “Зелене місто”, – розповідала на сесії директор департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

Отож, чиновники мали б чесно сказати, що проблеми зі сміттям коштують не 35 млн євро, як вони зазначали у відповіді на інформаційний запит, а майже вдвічі більше. І для цього треба взяти ще один кредит. А за перший вже треба платити.

Отож, проблемою є те, що команда Садового просто злочинно витрачає час. Від моменту Грибовицької трагедії минуло вже п’ять років, від точки отримання першого кредиту – три роки. Відтак, громада вже п’ятирічку платить за додаткові витрати на вивезення сміття, хоча могла вкладати ці кошти у власну інфраструктуру. І також потихенько вийшов термін пільгового періоду кредитування – три роки. То ж тепер вже слід починати виплачувати тіло кредиту і відсотки – а це чимала сума!

То ж зараз складається ситуація, коли не вирішено жодної з проблем, натомість створено додаткове навантаження на, і так порожній, бюджет міста:

  • Завод не збудовано і кількість відходів, що потребує вивезення, яке дорого обходиться, не зменшено;

  • Коштів на завершення рекультивації немає;

  • Новий полігон поблизу Львова не збудовано, та й коштів на це немає;

  • А кредит, взятий під ці проєкти вже освоюється і за нього треба платити – з бюджету міста.

Отакі сумні реалії. На жаль, більше інформації у ЛМР не вдається отримати вже впродовж кількох тижнів. Сподіваємось, що ця публікація підштовхне їх до більшої прозорості та відвертості.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: