В Україні пропонують законодавчо врегулювати дистанційну роботу

На сайті Верховної ради зареєструвати законопроєкт, що має врегулювати дистанційну роботу.

Законопроєктом пропонують запровадити два самостійні види роботи – дистанційну та надомну. Роботодавці при укладенні трудового договору таких форм робіт матимуть право отримати відомості про місце проживання або інше місце, де працюватимуть їхні фахівці. Повідомляє Твоє місто

Працівники зможуть ознайомитися з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами. Це ті документи, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, обмінюючись електронними документами.

Водночас автори законопроєкту пропонують передбачити можливість дистанційного ознайомлення працівника з вимогами щодо охорони праці завдяки відеозв’язку.

Також працівник матиме можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Натомість власник чи керівник підприємства буде зобов’язаний не менш ніж за два місяці ознайомити співробітників з умовами та специфікою переведення на режим гнучкого робочого часу. Також він має забезпечити точний облік відпрацьованого часу та ефективний контроль за раціональним використанням робочого часу працівником.

Під надомною роботою у документі розуміють форму організації праці, коли працівник виконує оплачувану роботу за місцем його проживання або в інших приміщеннях. Там має бути закріплена зона, технічні засоби, потрібні для виробництва продукції чи надання послуг.

Під час виконанні надомної роботи робоче місце працівника є фіксованим, він не може його змінювати без погодження з власником чи керівником.

А ось дистанційна робота – це коли працювати можна в будь-якому місці за вибором працівника.

Також, якщо при надомній роботі на працівників поширюється загальний режим роботи підприємства, установи чи організації, то при дистанційній вони розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. 

Додамо, що із запровадженням карантину багато компаній перейшли на повну або часткову дистанційну роботу, аби уникнути масового скупчення працівників у офісі. Зокрема під час карантину не працювала третина львів’ян.

Торік уряд уже намагався узаконити віддалену роботу та гнучкий графік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: