Вакцинація дітей та нові правила в’їзду в Україну: головне з брифінгу щодо епідситуації в області

З 5-го серпня вступають в силу зміни щодо перетину кордону України як громадянами України, так і іноземцями, а окремі категорії дітей віком від 12 років експерти радять вакцинувати. Про це на брифінгу щодо епідситуації на Львівщині розповіла Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Повідомляє прес-служба ЛОДА.

«Для в’їзду в Україну іноземець повинен пред’явити результат негативного ПЛР-тесту, зробленого не раніше ніж за 72 години до перетину кордону, або швидкий тест на антиген, або сертифікат про отримання двох доз вакцини. Якщо немає сертифікату, така особа повинна встановити додаток «Вдома» і впродовж 72 годин здати ПЛР-тест. Якщо результат тесту негативний – активувати додаток непотрібно. Якщо позитивний – людина повинна активувати додаток і залишитися на самоізоляції.

Якщо людина прибула з Індії, Росії, Великої Британії (де фіксують значне поширення штаму «Дельта»), вона у будь-якому випадку  14 днів мусить перебувати на самоізоляції, незалежно від наявності негативного тесту на ковід», – розповіла Наталія Іванченко.

Вона також зазначила, що громадяни України можуть безперешкодно повертатися в Україну з-за кордону, якщо мають або сертифікат про двократну вакцинацію, або довідку про отримання однієї дози вакцини.

Епідеміологиня повідомила, що Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні рекомендує вакцинувати дітей, старших 12 років, у таких випадках:

  • за наявності розладів стану здоров’я і є ризику виникнення ускладнень в разі захворювання на ковід;
  • виїзду дітей за кордон на навчання у країни, які вимагають двократну вакцинацію;
  • возз’єднання сімей за кордоном;
  • участі дітей у міжнародних змаганнях, у країни, які вимагають двократну вакцинацію.

«Для вакцинації дітей рекомендують використовувати вакцину «Pfizer», оскільки по ній наявна найбільша кількість клінічних спостережень», – зауважила Наталія Іванченко.

Експертка розповіла, що зараз на Львівщині щодоби вакцинують від 8 до 10 тисяч осіб, а темпи вакцинації лише збільшуватимуть, оскільки центри масової вакцинації тепер працюють щодня і чотири види вакцини, які використовують в Україні, доступні для всіх мешканців області.

«Враховуючи інформацію про циркуляцію «Дельта»-штаму вже у 135 країнах світу (в тому числі, в Україні), є ризик його подальшого поширення серед населення. Небезпекою «Дельти» є те, що одночасно велика кількість людей може потрапляти на госпіталізацію. На сьогодні на Львівщині підтвердили три випадки «Дельта»-штаму, ще три тести перебувають на дослідженні у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. Окрім того, є нові підозри –  ще у 6-х мешканців Львівщини, результати тестів яких теж очікуємо з ЦГЗ.

Випадки «Дельти» фіксують вже і в Туреччині та США, тож можливо, що розширять перелік країн, по прибутті з яких у осіб з ознаками гострого респіраторного заховрювання можуть підозрювати наявність штаму «Дельта»», – зазначила Наталія Іванченко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: