Аеропорт “Львів” шість років незаконно не пускає конкурентів, – Антимонопольний комітет

Так, АМКУ встановив, що з початку 2015 року державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» необґрунтовано відмовляло в укладанні генеральних угод суб’єктам господарювання, що мали намір надавати послуги з наземного обслуговування на території аеропорту (хендлінгові послуги). Передає Форпост.

Отож, ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» є суб’єктом природної монополії на ринку спеціалізованих послуг аеропорту, що працює на ринку послуг с наземного обслуговування та на власний розсуд вирішує питання щодо допуску чи недопуску на цей ринок конкурентів. Про це йдеться в повідомленні АМКУ. 

За нормами Повітряного кодексу аеропорт дійсно не має обов’язку, а лише право передавати на договірних умовах надання цих послуг іншим юридичним чи фізичним особам. Адже частина перша статті 78 Повітряного кодексу України, встановлює, що експлуатанти аеропорту, виходячи з організаційно-технічних можливостей, зобов’язані створити суб’єктам авіаційної діяльності, що працюють в аеропорту, рівні умови.

Також під час проведеного опитування авіакомпаній, які здійснюють польоти з/до України, останні зазначили, що наявність конкуренції на ринку хендлінгових послуг завжди позитивно впливає не лише на їх вартість, а й на якість.

На думку Антимонопольного комітету, дії ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» аеропорту «Львів», що вирішує питання допуску на ринок хендлінгових послуг інших суб’єктів без прозорого, чіткого, встановленого порядку, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Також, з метою припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, в Антимонопольному комітеті рекомендують аеропорту “Львів” таке:

розробити та затвердити порядок, який би встановлював чітку, прозору, недискримінаційну, з об’єктивними критеріями процедуру доступу суб’єктів господарювання на ринок послуг з наземного обслуговування на території аеропорту;
оприлюднити цей порядок на офіційному вебсайті підприємства.
Про результати розгляду рекомендацій державне підприємство має повідомити АМКУ у тримісячний строк з дня їх отримання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM – (ПІДПИСАТИСЬ)

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: