ОБЕРЕЖНО, ЦИГАНИ!

Останніми днями у Львові все частіше трапляються неприємні інциденти, пов’язані з циганами.

АВТОР ТЕКСТУ: Марта Шала

Якщо заглиблюватись в історію, то можна пригадати, що вперше цигани з’явилися на території України ще в XV ст. й належать до народів індійського походження. З цікавих фактів про цей народ можна виділити те, що вони полюбляють смажених їжаків й ненавидять журналістів. Хм, щось схоже до наших владних верхівок, які прагнуть знищити журналістів, придушити письменників, перехапати всіх, хто бачить їх наскрізь. Це не я сказала, а Ліна Костенко.

ОБЕРЕЖНО, ЦИГАНИ!

Проте, повернемось до циган. Насправді, ніхто не має права дискримінувати їхні права, оскільки вони такі ж люди, як і ми всі. Однак, цигани поділяються на дві категорії: заможні та успішні й шахраї. Інших не буває. Останніх, на сьогоднішній день, на превеликий жаль, дуже багато. Найчастіше їх можна побачити на пл. Ринок, біля Політехніки, Привокзальної, на вул. Степана Бандери, Чупринки та інших. Маленькі циганчата співають у громадському транспорті «Червону Руту» й намагаюся викликати співчуття пасажирів, аби ті кинули їм грошенят у торбинку. Натомість, жінки ходять вагітними кілька років підряд, чим теж, чесними й не дуже способами, намагаються викликати жалість і співчуття у львів’ян. Чоловіки, у свою чергу, сидять вдома, чекаючи дружину й дітей, які повернуться із «заробітків». Проте є й такі, яким не сила щось придумувати й вони крадуть серед білісінького дня.

Розповім декілька історій:

Десь тиждень тому, на вул. Кушевича групка циган стояла на зупинці й спостерігала за маленькими дітками. Ми з подругою вирішили провести експеримент: сховались й пильно стежили за їхніми діями. Коли під’їхав тролейбус, цигани тут же пішли за дитиною й намагалися поцупити у неї телефон, проте, як тільки ми почали кричати– моментально втекли, але ненадовго. Як тільки переконались, що нас немає, повернулись знову. На цей раз ми уже викликали поліцію, проте доки вона доїхала, за циганами і слід простиг.

Свідком іншого випадку, який трапився два дні тому, стала моя подруга. Їдучи у 23-тій маршрутці, вона побачила циганку, яка прикрившись своєю сумкою, нависла над старенькою бабусею і нагло копирсалась у її речах. Коли ж Віта побачила це й здійняла ґвалт, то циганка миттєво забрала руки й сказала, що нічого не робила, але як тільки відчинились двері – вилетіла з автобусу.

ОБЕРЕЖНО, ЦИГАНИ!

І таких випадків не десятки, а сотні. Чому одні люди повинні потом і кров’ю заробляти ті копійки, а інші їх красти? Хоча, чому я дивуюся? Будемо реалістами: так завжди було, є і буде. Це я до того, що крадіжок практично не можливо уникнути. Однак, з циганами можна боротися. Львів – не циганський табір, а культурна столиця України, тому цигани –  жебраки й шахраї не можуть перемагати львівських муніципалів. Переважно встановити особи вуличних «заробітчан» важко, тому що документів вони при собі не мають. А поліція не має права затримувати їх більше трьох годин, тож зобов’язана відпустити, оскільки немає чіткого законодавства, у якому було б передбачено, як повинні діяти поліцейські з такими порушниками. Тому цигани нічого не бояться, бо знають, що не понесуть за свої дії жодної відповідальності. Вони крадуть, плюють в обличчя, агресивно поводяться, а ради на них нема. Хіба ж таке може бути? Муніципальна дружина співпрацює з Патрульною поліцією, однак конкретного рішення, як справитись із циганами у центрі міста так і не знаходять.

Декілька найпростіших застережень:

  • старайтеся ніколи не дивитись у вічі циганам, бо самі того не розуміючи, ви піддаєтеся гіпнозу;
  • не конфліктуйте, краще чемно відійдіть у сторону;
  • коли бачите цигана поблизу, пильно слідкуйте за своїми особистими речами;
  • і, звичайно ж, не мовчіть, коли грабунок (а точніше – прихована крадіжка) відбувається на ваших очах! Один за всіх і всі за одного. Колись допоможете Ви – а колись допоможуть Вам.

Фото: Львівська Пошта, Закарпаття онлайн, ukr.media

Підписуйтеся на наш: Telegram – “LEMBERG NEWS”  Twitter – LEMBERG NEWS
Поділитись цим у соцмережах!
%d блогерам подобається це: